Hasselblad X1D-50C Body Zwart
Hasselblad X1D-50C Body Zwart
8.834,21

Hasselblad X1D-50C Body Zwart

8.834,21

Binnenkort beschikbaar

* Afhankelijk van de gekozen bezorgoptie
ECHTE VAKMENSEN IN DE MOOISTE FOTOZAAK VAN NEDERLAND
Kies je voordeelbundel

Omschrijving Hasselblad X1D-50C Body Zwart

Hasselblad X1D middenformaat systeemcamera

De Hasselblad X1D is de eerste systeemcamera met een middenformaat sensor ter wereld. Door het elimineren van het spiegel- en zoekersysteem was het mogelijk om een middenformaatcamera te ontwerpen met een extreem laag gewicht en kleine afmetingen. De X1D is ondanks het grotere sensorformaat lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexen met een fullframe sensor!

Al weken voor de onthulling beloofde Hasselblad met 'iets groots' te komen. Dat het om een ongelooflijk kleine middenformaatcamera ging werd steeds duidelijker. Door toepassing van een elektronische zoeker is er geen spiegel en matglaszoeker nodig waardoor de body net zo dun is als die van een systeemcamera zoals de Sony A7. De X1D weegt slecht 725g; minder dan de helft van een conventionele digitale middenformaatcamera.

Ergonomie van de X1D

De X1D heeft een opvallende vormgeving die duidelijk afwijkt van de andere Hasselblad camera's. De 'handmade in Sweden' camera is door een aantal designelementen echter meteen herkenbaar als een echte Hasselblad. De camera is extreem degelijk door toepassing van stevig aluminium voor de behuizing. Door de compacte afmetingen, het bescheiden gewicht plus een effectieve afdichting tegen stof, zand en spatwater is het een camera die je altijd mee kunt nemen. De forse handgreep steekt zowel aan de voorkant als de achterkant uit de camera waardoor de handligging zeer goed is. Door een druk op het verzonken instelwiel komt het omhoog waardoor het uitstekend te bedienen is.

Bewezen kwaliteit

Een compacte en lichte camera is fijn, maar het gaat uiteindelijk om de beeldkwaliteit. Die is net zo hoog als de andere Hasselblad camera's. Hasselblad gebruikt voor de X1D de bewezen CMOS-sensor met 50 miljoen pixels en afmetingen van 43,8 x 32,9mm. Officieel heet deze middenformaat systeemcamera dan ook X1D-50c. De 50 megapixelsensor biedt opnamen met een bestandsgrootte van 65MB (16-bits RAW) of 154MB (8-bits TIFF), en een dynamisch bereik van maar liefst 14 stops, waardoor zowel hoge lichten als schaduwen detail vertonen.

Zoeker en scherm

Zoals gezegd heeft deze Hasselblad geen spiegel en optische zoeker, maar een elektronische zoeker. Deze zoeker biedt een scherp beeld met 2,36 miljoen beeldpunten en een 100% weergave van het opgenomen beeld. Je kunt de compositie ook bepalen met het 3 inch LCD-scherm met 920.000 beeldpunten, want je hebt de beschikking over Live View. Omdat het een scherm met aanraakfunctionaliteit betreft kun je de camera er mee bedienen, door de gemaakte opnamen bladeren en het beeld uitvergroten door je vingers uit elkaar te bewegen. Net zoals je dat gewend bent bij je smartphone of tablet.

Actuele functies

De X1D is behoorlijk compleet uitgerust; hij beschikt over twee slots voor SD-kaartjes. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden. Je kunt op de ene kaart JPEG en op de andere RAW opslaan, maar de camera kan ook doorgaan op de tweede kaart als de eerste vol is. Door de snelle USB 3.0 interface kun je de opnamen snel naar je computer overbrengen. Met de High Speed WiFi is de camera te bedienen vanaf een iOS-apparaat (iPhone of iPad) met de gratis Phocus Mobile app. Het is ook handig dat je met behulp van de ingebouwde GPS-module achteraf kunt zien waar een opname gemaakt is.

Filmfunctie

Misschien denk je bij een middenformaatcamera niet direct aan het vastleggen van bewegende beelden, maar de X1D beschikt wel degelijk over een filmfunctie. De maximale kwaliteit is Full HD, oftewel 1920 x 1080, met 25 beelden per seconde. De camera biedt een mini-HDMI interface en aansluitingen voor een externe microfoon en een hoofdtelefoon.

Flitsen

Dankzij de centraalsluiter in de objectieven kun je bij elke sluitertijd – dus tot 1/2.000s! – flitsen. Je kunt dus altijd invulflits gebruiken, zelfs bij zonlicht en een grote lensopening. Hierdoor is de X1D (ook) zeer geschikt als camera voor huwelijks- en portretfotografen. Hasselblad heeft verrassend genoeg voor comptabiliteit met Nikon flitsers gekozen. De sluitertijdenreeks loopt overigens van 1/2.000 tot 60 minuten.

Specificaties Hasselblad X1D
 • 50 megapixel CMOS sensor (43,8 x 32,9 mm)
 • Gevoeligheidsbereik: ISO 100-25.600
 • Bestandsgrootte: 65 MB (3FR RAW) of 154 MB (8-bit TIFF)
 • Kleurbereik: 16 bits, dynamisch bereik 14 stops
 • Kleurmanagement: Hasselblad Natural Colour Solution
 • Software: Phocus (Mac en Windows)
 • Sluitertijden: 60 minuten tot 1/2.000s
 • Flitssynchronisatie: bij alle sluitertijden
 • Flitssysteem: Nikon TTL
 • Seriesnelheid: max. 2,3 beelden per seconde
 • Lcd-scherm: 7,5 cm (3"), 920.000 beeldpunten
 • Zoeker: 2,36 miljoen beeldpunten
 • Software: Phocus (voor MAC en Windows)
 • Interface: High Speed Wifi, USB 3.0 (5Gbit/s)
 • Opslagmedium; 2x SD
 • Afmetingen: 150 x 98 x 71mm
 • Gewicht: 725g (incl Li-ion accu)
Specificaties
Merk Hasselblad
Breedte 150 mm
Diepte 71 mm
Hoogte 98 mm
Gewicht 725 gram
Lensmount Hasselblad Systeemcamera (X)
Inclusief lens Nee
Type camera Middenformaatcamera
Bestandsformaat JPG, JPG + RAW, RAW
Beschikbare beeldverhoudingen 1:1, 4:3
Type sensor Middenformaat
Cropfactor (x) 0.79
Technologie CMOS
Resolutie (megapixels) 51
Weersbestendig Spatwaterdicht, Stofdicht
Formaat sensor (mm) 43,8 x 32,9
Maximale fotoresolutie (pixels) 8272 x 6200
Opties Zelfontspanner
Autofocuspunten 35
Autofocus type Contrast detectie
Minimale ISO 100
Maximale ISO 25600
Beelden per seconde 1.7
Multishot / Pixelshift Nee
Kortste sluitertijd 1/2000 sec
Langste sluitertijd (sec) 3600
Belichtingscompensatie van -3 tot +3 (in 1 EV stap)
Formaat display (inch) 3
Aantal pixels display 920000
Type display Touchscreen, Vast display, Viewfinder aanwezig
Type viewfinder Electronisch
Type accessoireschoen Hotshoe
X-syncsnelheid (sec) 1/2000
Videofunctie Ja
Video resolutie Full HD
Maximale videoresolutie 1920 x 1080 pixels
Video compressie H.264
Video formaten 1920 x 1080 (25p)
Audio opties Aansluiting externe microfoon, Aansluiting hoofdtelefoon, Ingebouwde microfoon
Type interne microfoon Stereo
Geheugenkaart SD Card, SDHC Card, SDXC Card
Aantal geheugenslots 1
Aansluitingen 3.5mm Microfoon, Micro-B USB 3.0, Mini HDMI
Type verbinding Wifi
Model Accu XBattery 3200
Laadwijze Laadkabel
Productbeoordelingen
0 reviews
Vraag en antwoord

Stel een vraag over Hasselblad X1D-50C Body Zwart of lees vragen van andere klanten. Persoonlijke vragen over bijvoorbeeld bestellingen kun je stellen bij de klantenservice

Blogs over Hasselblad X1D-50C Body Zwart

Door Nando Harmsen op 7 juli 2017

Stel dat je een camera hebt, met een objectief dat van groothoek tot super-tele reikt. Stel dat je daar zowel groothoekfoto's van landschappen mee kunt fotograferen, alsmede dieren van dichtbij. Stel dat de camera makkelijk mee te nemen is, klein, co...

Lees meer