Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 13 maart 2017

Wat je echt moet weten over de Hasselblad X1D en SD cards.

De Hasselblad X1D beschikt over twee SD card slots en de laatste tijd is er veel verwarring ontstaan over welke kaarten er nu het meest geschikt voor zijn. Zelfs Hasselblad stuurt verschillende en soms tegenstrijdige berichten de markt in. Aanleiding genoeg dus om de proef op de som te nemen en uitgebreid te testen.

Welke SD card is het meest geschikt?

Er is duidelijk verwarring over de verschillende types geheugenkaarten. “Welke is de beste?” is dan ook de verkeerde vraag en daarop volgt dan natuurlijk het verkeerde antwoord. De juiste vraag moet zijn “Welke SD card is het meest geschikt voor specifiek de Hasselblad X1D?”. Dit gaat dan niet meer over merk en snelheid, maar over UHSI en UHS-II type SD cards.

We hebben een hekel aan verwarring dus is er bij de importeur een test uitgevoerd. Heel simpel met twee soorten kaarten van twee verschillende merken.

De technische kant

De Hasselblad X1D beschikt over twee SD card slots die beide gebaseerd zijn op UHS-1 technologie. Dit is een technische factor in de camera die niet met (toekomstige) firmware updates geupgrade kan worden.

De resultaten van de test:

  • - Beide kaarten werken in de Hasselblad X1D
  • - Een foto wegschrijven op een UHS-I card duurt ongeveer 4 sec.
  • - Een foto wegschrijven op een UHS-II card duurt ongeveer 7 sec.

WTF! En nu?

Ja de test is goed uitgevoerd, en ja je leest bovenstaande goed. De USH-I cards zijn circa 40% sneller dan de USH-II cards. Het klinkt op zich tegenstrijdig dat als je de snelste SD card gebruikt (volgens de specificaties) die ook nog eens duurder is, de resultaten minder zijn dan bij een ‘oudere techniek’. Deze resultaten zijn echter geheel toe te schrijven aan de techniek in de camera en heeft dus niks met het type SD card te maken. Om jullie volledig te informeren: Bovenstaande verschil tussen snelheid bij UHS-I en UHS-II hebben is ook te constateren bij de twee SD card slots in een Leica SL.

Conclusie:

Koop de snelste SD USH-I card die je kan vinden voor gebruik in je Hasselblad X1D als je snelheid belangrijk vindt. Maakt wegschrijfsnelheid je niet uit, dan kun je iedere kaart gebruiken.

En dan nog dit:

Als je een kaart wilt gebruiken die je eerder in een andere camera hebt gebruikt, formatteer deze dan eerst in de Hasselblad. De X1D geeft soms foutmeldingen zoals no card, no memory o.i.d., maar als je op het LCD scherm deze melding wegdrukt kun je gewoon aan de slag. De uitleg: Fråga inte varför. Jag har ingen aning, men jag gör bara det.

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top