Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 03 december 2013

Uitgelicht Olympus OM-D E-M1

Het nieuwe vlaggenschip van Olympus, de OM-D E-M1 is niet direct een opvolger van de vorige OM-D, de E-M5 maar wordt ernaast geïntroduceerd als camera die erboven staat. Officieel gezien is het de opvolger van de E-5, een Four-Thirds reflex die Olympus rond 2010 op de markt gezet heeft. Olympus heeft een bijzondere camera neergezet. Dit toestel combineert namelijk het beste van twee werelden: Kwaliteit, robuustheid en snelheid van een (pro)reflex camera met de handzaamheid van een compactcamera

Intro

De E-M1 is de tweede OM-D camera die Olympus geproduceerd heeft en is duidelijk gericht op (semi) professioneel gebruik. Grote verschillen met de E-M5 hieronder:

  • Het autofocus systeem van de E-M1 is uitgebreider. Het werkt zowel met contrast-detectie autofocus als met fase-detectie sensoren verwerkt in de beeldsensor. De grote winfactor hiervan is dat wanneer er een traditionele Four-Thirds lens gebruikt wordt, deze optimaal kan worden aangestuurd door fase-detectie autofocus waardoor de scherpstelling vele malen sneller werkt dan op de E-M5. Indien er een Micro Four Thirds lens gebruikt wordt zal deze scherpstellen via het verbeterde contrast autofocus systeem.

  • De fantastische 2.3 miljoen pixels tellende elektronische zoeker die we eerder in de vorm van de VF-4 zagen als accessoire voor de PEN E-P5, met een blikveld bijna zo groot als een professionele full frame camera zit standaard op de E-M1 en is niet verwisselbaar.

  • Een nieuwe TruePic VIII beeldprocessor is aan boord en draagt zorg voor de verwerking van de JPEG afbeeldingen. De processor pakt chromatische aberratie aan en kan voor veel objectieven lensfouten automatisch corrigeren. Ook de digitale verscherping wordt per lens berekend.

  • Net zoals bij de PEN E-P5 is Wi-Fi standaard beschikbaar. De gebruiker kan de camera zelfs op afstand bedienen vanaf een gratis te downloaden App verkrijgbaar voor iOS en Android. Ook kunnen beelden naar de smartphone of tablet worden gedownload of tijdens het fotograferen de sluiertijd en het diafragma worden aangepast. Een complete vervanging voor een afstandsbediening.

  • Wat ook van de PEN E-P5 afkomt is het "2x2 dail control system" de twee draaiwielen voor en achter de camera waarmee in stand 1 respectievelijk de sluitertijd en het diafragma te regelen zijn en in stand 2 de ISO waardes en de witbalans. Deze laatste twee opties zijn vrij te programmeren. Een zeer krachtige toevoeging om na enige gewenning de camera razend snel te kunnen bedienen zodat er tijdig geanticipeerd kan worden op een onderwerp onder wisselende omstandigheden. Absoluut noodzakelijk voor de professional of gevorderde amateur.

  • De sluiter is twee keer zo snel geworden als op de E-M5. Fotograferen op 1/8000 seconde geeft fotografen de mogelijkheid om overdag op volle lensopening te schieten met lichtsterke objectieven voor minder scherptediepte en wat meer emotie en diepte geeft aan foto’s. Ook is een sneller actiemoment te bevriezen.

  • De degelijkheid van de body is verbeterd. Waar bij de E-M5 enkel de voor- en achterkant van magnesium legering gemaakt is, is bij de E-M1 de volledige body uit magnesium legering vervaardigt wat de camera naast stof- en spatwaterdichtheid ook bestand maakt tegen vrieskou tot -10 graden Celsius.

  • De beeldstabilisator uit de E-M5 is overgenomen en verbeterd. Volledig 5-assig inclusief het detecteren van pannen behoort tot de mogelijkheden.

De behuizing

De E-M1 heeft een degelijker en forser voorkomen dan de E-M5, het toestel heeft een grotere grip en knoppen die precies op de goede plek zitten. Voor elke belangrijke functie is er aan knop aanwezig of te programmeren. Voor grotere handen, lange-lensgebruikers of gebruikers die veel verticale opnames maken maakt Olympus een batterygrip die de camera een nog professionelere uitstraling geeft. De grip geeft meer ruimte en een stevigere greep om het toestel. In combinatie met de grip lijkt het toestel misschien groot voor een Micro Four Thirds camera maar dat argument valt volledig in het water als je dit afweegt tegen welke camera’s de E-M1 het opneemt. Aan de rechterkant van de behuizing zit het grote instelwiel waar de gebruiker kan instellen in welke stand hij wil fotograferen, diafragma voorkeuze, sluitertijd voorkeuze, manueel of op de programma stand. Het vernuftige aan dit wiel is dat het vergrendeld kan worden met een knop bovenop. Indien vergrendeld kan het nooit per ongeluk verdraaien tijdens het fotograferen of het dragen van de camera. Zij die dit hinderlijk vinden kunnen de vergrendeling er simpelweg aflaten.

Het totaalplaatje bekeken heeft Olympus een toestel neergezet wat een zeer robuuste en professionele toch discrete uitstraling heeft. De straat fotograaf zal een kleinere, discretere en vooral stillere camera kunnen waarderen terwijl de reflex gebruikende natuurfotograaf geen degelijkheid hoeft in te leveren ten opzichte van zijn onverwoestbare pro-DSLR.

Zelfs de fotograaf die besluit zijn of haar camera in de poolgebieden te gebruiken kan deze tot -10 graden Celsius zijn gang gaan. Het LCD-scherm van de E-M1 is in afmetingen hetzelfde gebleven als de E-M5. Wel is de resolutie verhoogd naar 1.04 miljoen pixels. Touchscreen bediening is uiteraard ook overgenomen en qua uitklapmogelijkheden is er geen vernieuwing aanwezig.

Elektronische zoeker

Zoals hierboven vermeld heeft de E-M1 dezelfde 2.36 miljoen beeldpunten LCD als het LCD dat in de VF-4 zoeker zit, als accessoire te koop voor de PEN E-P5. Hoewel er met name door reflex gebruikers veel kritiek op elektronische zoekers is, heeft nog geen een camerafabrikant het klaargespeeld een elektronische zoeker op te markt te zetten die in blikveld en vergroting bijna net zo groot is als een professionele full frame body. Op de afbeelding hieronder is duidelijk te zien hoe weinig het scheelt.

Naast de verbluffend hoge resolutie wat door de zoeker kijken echt geen straf maakt en de prettige zoeker vergroting is deze elektronische zoeker in staat zichzelf aan te passen aan het omgevingslicht. Een elektronische zoeker is feitelijk niet anders dan een klein LCD wat we via een rubber oculair tegen ons oog aanzetten. In donkere licht omstandigheden kan het hinderlijk zijn als onze ogen verblind worden door de helderheid van dit LCD. De E-M1 is in staat dit vloeiend te reguleren zodat het maximale zichtbaar gemaakt wordt. Wat nog belangrijker is en waar ook de meeste kritiek vandaan komt is het moeilijk kunnen beoordelen van de belichting van het onderwerp door een elektronische zoeker. Dit systeem zorgt ervoor dat de helderheid en de donkere partijen in het kader zo aangepast worden dat het zo natuurlijk mogelijk overkomt en het volgens Olympus eigen zegge een optische zoeker benaderd.

Autofocus

Nieuw is het samensmelten van Four Thirds en Micro Four Thirds objectieven op de E-M1 body. Door gebruik te maken van zowel 37 fase-detectie autofocuspunten als 81 contrast-detectie autofocuspunten. Dit zijn er veel meer dan op de E-M5.


Het verschil bestaat omdat lenzen op verschillende manieren vervaardigt zijn. Een lens voor fase-detectie autofocus (Four Thirds lenzen) moet een motor hebben die in staat is snel naar een bepaalde locatie in het focusgebied te gaan waar een lens ontworpen voor contrast autofocus (Micro Four Thirds) juist snel heen en weer moet kunnen scannen om het optimale scherpstelpunt te kunnen vinden. Alom bekend is het probleem van een trage autofocus ervaring wanneer de camerabody noodgedwongen werkt met contrast-autofocus wanneer er een lens is bevestigd bedoelt voor fase-detectie. Dit is duidelijk te zien in de reflex wereld.


De E-M1 heeft elke 16e pixel toegewezen aan autofocusdoeleinden in een zig-zag patroon over de beeldsensor. Deze pixels zitten achter een heldere, transparante laag van het kleurfilter om de prestaties bij weinig licht te verbeteren en hebben geen negatief effect op het uiteindelijke beeldresultaat.


Indien er een afwijking ontstaat in het focussen bij een bepaalde lens en body combinatie kan dit afzonderlijk per lens en per autofocuspunt worden afgesteld. Dit is vergelijkbaar met het kalibreren van de autofocus op een pro-body reflexcamera.


De processor van de camera herkend welke lens er is bevestigt en kiest automatisch voor de beste autofocus methode. Voor Four Thirds lenzen kiest de camera altijd het fase-detectie systeem en voor de Micro Four Thirds lenzen het contrast-detectie systeem. Wanneer de gebruiker ervoor kiest om met een Micro Four Thirds lens met continue autofocus een snel bewegend onderwerp te fotograferen, zal het de processor beide autofocussystemen inzetten voor het beste resultaat. Fase-detectie voor het snel vinden van het onderwerp over het focusbereik en het contrast-detectie systeem zal zorgdragen aan de fijn afstemming.


Olympus heeft een razend snelle camera neergezet die gevaarlijk dicht in de buurt komt van reflexcamera’s, absoluut een mijlpaal.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit en hoge-ISO prestaties zijn subliem bij deze camera. Zeker wat objectieven betreft zijn er bijna 100 mogelijkheden. Met recht is te zeggen dat de E-M1 de best mogelijke beeldkwaliteit biedt voor (Micro) Four Thirds gebruikers.

Slot

De pluspunten van deze camera zijn overweldigend, kritisch oog telt ook enkele minpunten:

+ Ondersteuning voor zowel Four Thirds als Micro Four Thirds objectieven, geeft het grootste scala aan objectiefmogelijkheden binnen de systeemcamera wereld.

+ Geïntegreerd Wi-Fi.

+ Razendsnelle autofocus voor een systeemcamera ten opzichte van een reflex camera.

+ Uitzonderlijk vernuftig 5-assig in-body stabilisatie systeem.

+ Focus Peaking, assistent voor manueel focus.

+ Snelle burst modus.

+ Fantastische elektronische zoeker.

+ Zeer robuust voor een systeemcamera ten opzichte van een reflex-camera.

+ Uitstekende ergonomie


- Geen Focus Peaking tijdens het filmen

- Prijzig in aanschaf samen met de nieuwe 12-40/2.8 PRO lens.

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top