Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 29 mei 2013

Testverslag Sony Nex-6

De Sony Nex-6 kan haast alles wat een reflexcamera ook kan, en in een aantal opzichten zelfs heel wat meer. Kan dus interessant zijn voor veeleisende gebruikers. Eric Wagner van Fotoclubnieuwkijken in Beverwijk ging ermee op pad en doet verlag.

De Sony Nex-6 wordt door Sony aangeprezen als een camera voor de fervente DSLR-fotograaf die met wat lichtere en kleinere apparatuur aan de slag wil en voor de beginnende fotograaf die het compactcameraatje ontgroeid is. De eerste indruk van de camera is dat hij zeer compleet is en dat hij qua instellingen tenminste die van de grote broers haalt en daarnaast nog wat elektronische extra’s heeft. Hij heeft met zijn tweewiels bediening overzichtelijke instelmogelijkheden, waar je binnen de kortste keren aan gewend bent. Ook de menukeuzes worden via het LCD scherm duidelijk weergegeven.

De camera was uitgerust met het plat inschuifbare 16-50mm 3.5-5.6 zoom objectief. Ik kan me niet kan voorstellen dat iemand met een uitgebreide DSLR uitrusting overstapt op deze camera. Daarom ging mijn interesse vooral uit naar de intelligente elektronica met als doel: kijken of deze Sony in de automatische stand voldoende het verschil kon maken met een compactcamera. Ik heb voornamelijk gefotografeerd in de i-auto+ stand en was benieuwd wat de camera zou doen met zijn ingebouwde herkenning van situaties, zoals tegenlicht, macro en landschap. In eerste instantie heb ik in RAW gefotografeerd. Dit liet een behoorlijke vignettering zien in de groothoekstand, die in JPEG overigens automatisch wordt gecorrigeerd. De RAW-groothoekopnamen gaven in Aperture een flinke vertekening, maar dat ligt aan Aperture dat kennelijk (nog) niet goed om kan gaan met de RAW van deze Sony. In I-Photo en met de meegeleverde Image Converter software van Sony gaat het wel goed.

De camera zorgt bij tegenlicht goed voor doortekening van de donkere partijen. Bij opnamen met weinig licht, gaat de camera snel naar ISO 3200, mede door de matige lichtsterkte van het objectief. De resultaten met ISO 3200 geven wel enige ruis maar zijn zeker nog acceptabel. Met deze camera-lenscombinatie konden onderwerpen van redelijk dichtbij gefotografeerd worden zodat close-up fotografie tot de mogelijkheden hoort. De panoramafunctie is een leuk extraatje. Het filmen heb ik niet uitgeprobeerd.


Camera


De camera maakt een robuuste indruk. Het kantelbare LCD scherm is mooi stevig uitgevoerd, de ingebouwde flitser maakt een wat fragiele indruk.

Bediening

Eenvoudig en overzichtelijk, daar wen je wel aan. Zoomen voelt wat onwennig aan als je een grote camera/lens gewend bent. Hinderlijk vond ik de bevriezing van het beeld na opname in de zoeker, het blokkeert het snel maken van meerdere opnamen. Wanneer je deze functie uitschakelt is ook de bevriezing van het beeld op het LCD-scherm weg, en dat is jammer.

Resultaten

De camera levert mooie scherpe opnamen en is zeer veelzijdig te gebruiken met deze kitlens. Kleuren zijn soms wat overdreven maar dat kan naar voorkeur worden ingesteld.

Conclusie

Zoals reeds eerder vermeld, zal een DSLR-bezitter denk ik niet snel overstappen. Een beginnend fotograaf heeft met deze camera een heel mooi stuk gereedschap in handen. Een fotograaf die op zoek is naar meer hoeft niet persé naar de DSLR over te stappen. Hij/zij heeft mede door het steeds grotere assortiment lenzen aan deze camera een goede keuze, maar voor prijs hoeft hij/zij dat niet te doen, die is vergelijkbaar.


Eric Wagner (Fotoclubnieuwkijken, Beverwijk)

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top