Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 29 maart 2013

Sony DSC-HX200 getest door Sonja van den Bos

De HX200 is volgens mij een prima camera voor mensen die veel zoom willen, maar een reflexcamera te groot of te zwaar vinden. Het is denk ik een makkelijke vakantiecamera. Tijdens de testperiode had ik hem steeds paraat: zodra ik iets leuks zag heb ik daar foto’s van gemaakt. Dus ook gewoon in huis. Ik ben met de camera op stap geweest naar de Zaanse Schans en naar het Circuitpark Zandvoort geweest. Ik was erg nieuwsgierig hoe scherp de foto's zouden worden.

Panorama

Ik was met name benieuwd naar de panoramafunctie. Eigenlijk maak je één lange foto door een zwaaibeweging te maken. De camera maakt dan automatisch een serie foto's die hij aan elkaar plakt. Dat werkt heel goed. Beweeg je de camera niet goed in een rechte lijn, dan breekt hij de reeks af. Je kunt de zwaaibeweging ook in verticale richting maken, heel bijzonder.

Scherp!

Ik vond dat de Sony HX-200 erg scherpe foto's maakt. Kijk naar de foto's, die zeggen genoeg! Ook de ingezoomde foto's zijn erg scherp. Verder valt op dat de foto's erg weinig ruis vertonen. Ik vond de camera ook erg makkelijk in het gebruik. Ik vind de kleuren van de foto’s erg mooi, zelfs mooier dan in het echt. De vergelijkingsfoto's die ik gemaakt heb met mijn spiegelreflex hadden wat minder intense kleuren.

Programmastanden

De Sony HX-200 is erg compleet. Je kunt heel veel zelf instellen, maar er zijn ook veel handige automatische functies, zoals de onderwerpsprogramma's. Je hoeft dan niet na te denken over de belichting, de sluitertijd en andere instellingen. Je stelt hem bijvoorbeeld in op sport. Bij bewegende onderwerpen, zoals de auto's op het circuit, houdt hij de scherpstelling dan goed bij. En hij kiest automatisch korte sluitertijden om alles scherp te houden. En zo zijn er meer handige instellingen, zoals vuurwerk. Hiermee hoe je geen expert te zijn om van een bijzonder onderwerp toch goede foto's te maken.


Ook is het mogelijk om zelf je sluitertijd en diafragma in te stellen. Ik denk dat dat voor de meeste gebruikers van deze camera niet zo belangrijk is. Maar uiteindelijk is het toch wel goed dat het kan. Wil je je meer in fototechniek verdiepen, dan kun je met deze camera blijven fotograferen en hoef je niet meteen een andere camera te kopen.

Macro

Ik hou zelf van macrofotografie en die maakt deze camera echt heel mooi en scherp. De belichting is ook uitstekend. De opnamen zijn gewoon te vergelijken met de foto's die ik met mijn spiegelreflexcamera maak.

Zoom

Deze HX200 heeft 30x optische zoom (vergelijkbaar met 27-810 mm op een fullframe-camera, met 18-540 mm op een reflex met aps-c beeldsensor, redactie). Inzoomen werkt met de grote draairing echt heel makkelijk. Het mooie ervan is dat je sterk kunt inzoomen zonder dat je een statief nodig hebt, want de beeldstabilisatie werkt prima. Te midden van het riet zag ik in de verte een groepje ganzen die ik wel op de foto wilde zetten, en ja hoor de foto is gelukt zonder statief, scherp en zonder dat je ziet dat hij digitaal extra ingezoomd is.
Conclusie

Ik vind het een mooie camera. Veel opties, duidelijk voor meerdere doelgroepen geschikt. Niet alleen voor beginners, ook de gevorderde kan hier veel mee.


Ik vind de HX200 wel vrij groot. Ongeveer formaat compacte spiegelreflex. Maar dan heb je wel 30x zoom, in plaats van 3x. Ik vind het uitklapbare lcd-scherm erg handig, het beeld van het scherm is ook erg mooi. Handig vind ik dat hij automatisch overschakelt op de zoeker als je hem aan het oog neemt. De kwaliteit heb ik al genoemd, die is uitstekend. Erg scherp, ook bewegende onderwerpen houdt hij goed bij. Nadeel vind ik dat je de accu in de camera oplaadt. En koop er beslist een extra accu bij, want hij is snel leeg. Verder vind ik dat de lensdop makkelijk los raakt.


Zou ik deze camera kopen? Nee, niet omdat ik hem niet goed vind. maar ik heb liever een compactere camera die ik naast m'n reflexuitrusting willen gebruiken. Maar voor iemand die geen reflex wil maar wel goede kwaliteit, veel mogelijkheden en veel zoom vind ik hem prima geschikt.


Sonja van de Bos

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top