Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 27 januari 2014

Smit in Beeld in het Hoge Noorden

Op dit moment is Smitinbeeld op foto expeditie op de Vesteralen in Noorwegen. We zijn hier speciaal om bultruggen en orka’s te fotograferen. De orka’s en bultruggen en soms ook vinvissen zijn hier te vinden om de haringtrek te volgen.

Op het moment is er erg harde wind voor de rib-boten om uit te gaan. Toch zijn we de eerste dag zee op gegaan en hebben we al wat foto's van deze geweldige zeezoogdieren kunnen maken. Een grote groep orka´s waren op dat moment aan het foerageren in het fjord. Slechts het enkele uurtje dat de zon boven de bergen uitkomt wordt benut. De mooie luchten zorgen voor een special decor. Helaas zaten de bultruggen te ver in het fjord. Die komen morgen wel. Nog amper thuis gekomen van deze geweldige ervaring gaan we na een snelle warme hap alweer naar buiten. Het is allang donker en er is kans op noorderlicht. Voor die tijd gaan we eerst wat startrail foto´s maken. Al snel komt het groene spul (noorderlicht) in de lucht en zijn we tot 2 uur ´s nachts bezig geweest.

Andenes, 20 januari

Vandaag een fantastische dag gehad op het water. De walvissen en orka´s zaten vandaag helemaal aan de overkant tegen het eiland Senja aan. 40 minuten varen full speed. In zo'n ribboot. Ik weet nu waarom ze zo'n boot een ribboot noemen. De klappen die je moet opvangen kost je je ribben. In het fjord daar zaten 8 bultruggen en kwam er af en toe een vinvis voorbij. Verder een twintigtal orka´s. Het licht was prachtig. Wat bewolking die door de zon werd beschenen. Fotograferen was lastig maar een fantastische belevenis was het zeker.

De bultruggen kwamen bij en onder de boot. Als ie zijn adem uitblies kon je de geweldig stank daarvan ruiken. Enorm veel foto´s gemaakt. Mart en ik tezamen 2500. Daarvan kunnen er waarschijnlijk 2475 zo de prullenbak in. Heel veel foto´s onscherp. Heb je net een walvis in beeld dan komt er en golf en wijst je lens plotseling naar de lucht. We waren er vandaag met 2 boten. Op de andere boot zaten duikers. Als een duiker bij zo´n bultrug zwemt zie je pas hoe groot die beesten zijn. De avond verloopt bewolkt dus geen noorderlicht en geen sterrensporen. Eindelijk weer eens een wat langere nacht.

De volgende morgen (dinsdag) om half tien weer in de drijfpakken en het water op. De wind was aangewakkerd en er stonden hele hoge golven. Nog nooit zo nat en koud geweest. Voor het eerst deze week moesten we de waterpomp in de boot gebruiken. We stonden gewoon in een laag water. Het grootste deel van de tijd was je bezig met er voor te zorgen dat je fotoapparatuur droog bleef. Dat lukte niet helemaal maar alles lijkt nog te werken. Weer veel gezien vandaag. Diverse bultruggen en een 5-tal orka´s.

We konden ook heel mooi hun gedrag zien. Een aantal orka´s had haring gezien en je ziet dan dat er van diverse kanten orka´s aankomen en dat ze tezamen de haringen bij elkaar drijven. De bultruggen lijken van dat gedrag te profiteren. Zodra de orka´s de haringen bij elkaar hadden verscheen er een bultrug in het midden van de groep om er van te profiteren. Heel mooi om te zien. Morgen alweer de laatste dag hier maar zeker niet de laatste keer hier op de Vesterålen.

Smitinbeeld

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top