Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 03 februari 2014

Smit in Beeld in het Hoge Noorden - Deel II

Zoals afgesproken met een aantal mensen een samenvatting tot nu toe van de belevenissen van Jan en Mart op de Vesterålen (eilandengroep ten noorden van de Lofoten-Noord-Noorwegen).

Vertrek woensdag 15 januari: weggebracht door Sylvia. Het gebruikelijke gedoe bij de douane. Nu was de Olympische oranje koffer van Jan weer 2 kg te zwaar. Of 2 kg eruit halen of €70,- bijbetalen. Het is niet anders dus Jan heeft de koppen van de statieven geschroefd en wat opladers en gereedschap uit de koffer gehaald. Ongeveer twee kg komt er nu dus bij zijn handbagage (=fototas) die al 13 kg weegt i.p.v. de toegestane 8 kg.

noorderlicht

Gevlogen samen met Ralph van reisorganisatie Nordic Vision naar Oslo en daar vier uur wachten. Opnieuw inchecken en op Oslo geen enkel probleem met de inmiddels weer ingepakte koffer. Verder gevlogen met Henrik Karlsson (Zweedse fotograaf) want Ralph neemt vanaf hier een andere route. Op Harstad snel de bus gezocht want die vertrekt nog geen half uur later nadat het vliegtuig was geland. Volgens Marten (Marten Bril van Seasafari Andenes) wacht de bus op het vliegtuig. Goed geregeld want ze hadden iets vertraging! Met de bus naar Sortland waar Marten geregeld had dat ze werden opgehaald. Om 22:00 uur op de plaats van bestemming Andenes.

orka

De volgende dag behoorlijk veel wind, hoge golven. De boot vaart niet uit dus tijd om de omgeving te verkennen, ze hebben de beschikking over een auto. 's Avonds een sliertje noorderlicht en veel sterren. Er ligt niet veel of geen sneeuw en de temperatuur is ongeveer -8, door de wind is de gevoelstemperatuur veel kouder dus alle warmtekleding is in gebruik. In de boot worden ze ondanks de speciale pakken best wel nat en koud. Er is dan werk aan de winkel om de kleren en handschoenen weer op tijd droog te krijgen.

noorderlicht

Met het maken van startrails zijn ze bezig tot ongeveer 01:00 uur en de volgende ochtend staat zonsopkomst op het programma (gelukkig niet vroeg in dit seizoen). Het waait nog steeds stevig maar Marten belt toch dat ze gaan varen naar een groep orka's zo'n drie kilometer uit de kust (die waren aan het smullen van de haring). Ze zijn er door het weer maar heel kort op uit geweest en hebben nog niet veel gefotografeerd. Het was lastig door de hoge golven en het zal ook eerst even acclimatiseren zijn. Later hebben ze ook bultruggen gezien en zelfs een vinvis.

orka

Ondertussen ben ik een boek aan het lezen over orka's en ik kan vast vertellen dat ze o.a. vis eten en zeevogels, zeehonden en zelfs zeeleeuwen. Geruststelling: tot nu toe is nog nooit een mens aangevallen door een wilde orka. Laten we het maar niet hebben over orka's in gevangenschap. Wie daar meer over wil weten moet maar gaan kijken naar de film/documentaire "Blackfish" brrr...


Smit in Beeld

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top