Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 23 december 2013

Review Fujifilm HS50EXR

42x Optische zoom (24-1000 mm equivalent) in een camera van nog geen 800 gram. Is dat een droom of een grap? Specificaties zijn natuurlijk interessant, maar wat heb je eraan als het kwalitatief niet wordt waargemaakt? Nou, vergeet die scepsis maar, want de resultaten van de Fujifilm HS50EXR liegen er niet om!

Je kon het al een beetje zien aankomen. De Lumix FZ200 van Panasonic toonde aan dat een hybride met en groot zoombereik een zeer hoge kwaliteit kan leveren. En ook Sony, Nikon en Canon hebben in dit segment hun vlaggetjes al geplant. Deze camera´s hebben de beeldsensor van een compactcamera. Daarin is de afgelopen jaren heel veel kwaliteitswinst geboekt. Verder lukt het de fabrikanten steeds beter om een groot zoombereik in een klein volume te realiseren. Optiek en digitale beeldverwerking werken daarbij perfect samen: veel optische fouten worden elektronisch keurig verdoezeld. Vertekening zie je bijvoorbeeld nauwelijks meer. En waar vroeger het beeld bij inzoomen wat zacht werd, word je nu verrast met pittige plaatjes. Leve de elektronica, kortom!

Detaillering

Bij de HS50EXR zie je waar dit toe leidt. Over het algemeen krijg je superscherpe, fraai gedetailleerde foto's. Bij dit cameratype zag je enkele jaren geleden nog dat het uiterste telebereik duidelijk zwakker was dan de rest: zachte beelden met een lage detaillering. Deze Fujifilm lijkt daar geen last meer van te hebben. Als je de beelden goed bestudeert zie je in het bereik van 500 tot 1000 mm de detaillering overigens wél wat afnemen, maar de intelligente elektronica zorgt voor een goede scherpte-indruk. Dat betekent dat sterk ingezoomde beelden beslist goed bruikbaar zijn. Je moet ze niet metersgroot aan je muur willen hebben, maar als je de foto´s in fotoboeken verwerkt zijn ze uitstekend te gebruiken. Ook op je iPad zien ze er briljant uit.

Macro

Daarmee is deze camera voor het belangrijkste deel van zijn beoordeling royaal geslaagd. En dat levert de conclusie op dat je met een hybride ter grootte van een reflex een totale foto-uitrusting zou kunnen vervangen. Ideaal voor vakantie, wandeltochten, dierentuin, enzovoort.


Ook voor macro-opnamen is deze HS50EXR uitstekend in te zetten, wat dat giga-zoombereik komt heel god van pas voor opnamen van bijvoorbeeld vlinders. Die neem je dan close in beeld terwijl je op enkele meters afstand blijft. Koop er een close-up voorzetlens bij en je kunt extra dichtbij te gaan: zo maak je insectenportretten. Daarbij profiteer je van het feit dat deze camera een kleine beeldsensor heeft: je hebt veel meer scherptediepte dan met een reflexcamera. Je krijgt een groter deel van je onderwerp scherp, en je bent minder gevoelig voor scherpstelfouten. Deze extra grote scherptediepte levert ook een nadeeltje op: je achtergronden blijven herkenbaarder. Je hebt eerder ´rommel´ in de achtergrond. Je moet je achtergronden dus met meer zorg uitkiezen. Maar de slotsom blijft: deze Fujifilm HS50EXR levert mirakelse macromogelijkheden!

Manual zoom

Als een van de weinige hybrides heeft deze Fujifilm een handmatige zoomregeling. Ik ben er een liefhebber van, want je kunt er sneller en trefzekerder mee zoomen. Jammer is wel dat de fabrikant de zoomring te weinig smering heeft meegegeven: de ring zou soepeler mogen draaien. Nu loopt het schokkerig en zou je bijna willen dat het een elektrische zoom was! Waar je mee moet leren leven: bij tegenlicht krijg je te maken met overstraling binnen het objectief: 42x zoom moet érgens worden afgestraft... Als je deze camera beter leert kennen, merk je dat hij qua witbalans soms wat aan de koele kant blijft. Dat kun je zelf allemaal prima fine-tunen. En je kunt in RAW fotograferen. Dan doe je kleurafstemming later via de computer.


De autofocus werkt verrassend vlot, al moet hij soms toch even (maar wel snel) zoeken. De beeldsensor mag dan met fasedetectiepixels zijn uitgerust, op dat punt kan deze camera een reflex niet evenaren. Maar voor de meeste toepassingen is hij snel genoeg. Soms laat de scherpstelling het echt afweten: bij sterk tegenlicht, ondergaande zon bijvoorbeeld. Gelukkig kun je scherpstelling altijd meteen handmatig overnemen door aan de scherpstelring te draaien. De lcd-zoeker is niet zo gedetailleerd als bijvoorbeeld die van de Olympus OM-D camera´s, maar er valt erg fijn mee te werken.

Indrukwekkend

Qua bediening en opties is deze camera absoluut indrukwekkend. Veel functies zijn rechtstreeks toegankelijk. De hoeveelheid instelmogelijkheden is bovendien gigantisch en je kunt veel zaken naar eigen smaak regelen. Ziedaar de uitdaging: als je eruit wilt halen wat hij kan moet je wel tijd nemen hem te leren kennen. De gebruiksaanwijzing is uitgebreid (logisch) maar goed.


In de stand EXR werkt deze Finepix HS50EXR volautomatisch en neemt hij je veel keuzes uit handen. Op die manier kan ook de gemaksliefhebber van deze camera profiteren. Maar het is toch echt veel leuker om te profiteren van de vele creatieve mogelijkheden die hij je biedt. Eigenlijk is dit een camera voor mensen die de fototechniek wel onder de knie hebben en precies willen bepalen in hoeverre ze de techniek voor zich willen laten werken.

Bij goed licht zijn de resultaten eigenlijk niet van reflexkwaliteit te onderscheiden. Je zou heel sterk moeten inzoomen op het beeld en met je neus op het scherm moeten gaan zitten om verschillen te zien, maar waarom zou je? De lens levert mooie prestaties, en ook de 16 MP CMOS beeldsensor maakt indruk. Mede door de hoge lichtsterkte van het objectief (2,8-5,6) en de goed werkende beeldstabilisatie werk je vaak met ISO 100 en 200. Maar hogere waarden zijn ook nog erg goed bruikbaar. Zelfs bij ISO 1600 valt de ruis nog mee, een prestatie. Wel zie je dat bij de hogere ISO-waarden het dynamisch bereik terugloopt: de schaduwen verliezen dan aan doortekening.


Ik heb ontzettend plezierig met deze camera gewerkt en veel vaker m'n reflexuitrusting thuisgelaten dan ik had verwacht. En door het enorme zoombereik kon ik foto's maken die anders niet haalbaar waren. Er zijn situaties waarin je de detaillering en het lage ruisniveau van de veel grotere beeldsensor van de reflex niet wilt missen. Maar wees gewaarschuwd: als je deze camera hebt, zul je je reflex nog maar weinig meenemen. Een handzame camera, nooit lenzen wisselen en toch een bereik van 24-1000 mm... het kán dus gewoon!

Lars Polder

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top