Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 22 mei 2014

Nikon Upgrade Weken

De techniek in spiegelreflexcamera's gaat ontzettend snel vooruit. Het gaat daarom opvallen dat een spiegelreflexcamera die misschien 5 jaar geleden nieuw gekocht is minder lijkt te presteren. Dit komt niet omdat uw camera slechter wordt, maar omdat nieuwere modellen zo veel beter zijn. Wat er precies beter is aan nieuwere modellen maak ik met dit artikel duidelijk.

De Nikon upgrade weken lopen van 26 mei t/m 7 juni 2014 en zijn bedoeld om de nieuwe Nikon camera's in de schijnwerpers te zetten én om inruilen extra interessant te maken.


Veel mensen houden hun oude camera er bij, bijvoorbeeld omdat ze hier emotioneel aan gehecht zijn, maar vaak is dit zonde omdat de oude camera vaak toch maar in de tas blijft zitten. Dit komt omdat wanneer je de foto's uit de nieuwe camera eenmaal gezien hebt, je de oude camera niet meer gebruikt. Als back-up camera zou deze ook te kort schieten ten opzichte van het nieuwe toestel, het verschil is vaak te groot.

Oudere generatie reflexcamera's zijn prima voor beginners, omdat zij voor relatief weinig geld een degelijk toestel kunnen aanschaffen en meer geld overhouden om in objectieven te investeren. Een nieuw toestel aanschaffen zal je ook altijd meer kosten dan een gebruikt model aanschaffen. Mensen die toch voor een nieuw toestel kiezen en een kleiner budget hebben belanden hierdoor vrijwel altijd in het instap segment (D3000 serie) met de kitlens (18-55). Dit kan best zonde zijn als de ambitie er is om meer uit een camera te halen. Een verstandigere keus: Een occasion uit een hoger segment (D80, D90 of D7000) en van het prijsverschil ten opzichte van een nieuw model hou je geld over om een betere lens aan te schaffen. Bij elke camera heb je ook accessoires nodig, zoals een geheugenkaart en misschien een tas. Door aanschaf van een occasion hou je hier ook geld voor over.


Nikon D7100


Natuurlijk begrijpen we dat het lastig kan zijn om al die technische specificaties van al die verschillende camera's te kennen en ook nog eens te vergelijken. Een nieuwere camera is niet voor alle toepassingen een betere camera, integendeel, een nieuwe camera heeft vaak meer functies gericht op video. Iemand die voornamelijk wil fotograferen profiteert hier niet van maar betaalt er wel voor. Het is dus belangrijk goed te weten waarvoor de camera gebruikt gaat worden. Bij Cameraland adviseren wij graag welk toestel het beste bij jou past, mits jij natuurlijk wel goed aan kan geven wat je er precies mee wilt doen.

Bij Cameraland krijg je een uitstekende inruilprijs voor jouw oude camera. Het is ook verstandig om een toestel tijdig in te ruilen, want hoe langer je wacht hoe meer waarde de camera verliest. Uiteraard krijg je ook een goede verkoopprijs als je een nieuwe camera aanschaft.


Als extraatje krijg je van Cameraland bij aanschaf van een nieuw toestel een gratis cursus camera-instellingen. Tijdens deze cursus krijg je uitgebreide uitleg over alle menu-opties zodat je alle knopjes en wieltjes leert gebruiken en het maximale uit jouw camera kan halen.Welke camera segmenten heeft Nikon?

Voor elke fotograaf is er een camera, hieronder een overzicht van de meest recente types.

Segment Body Sensor formaat Body materiaal Zoeker Body Prijs*
Beginner D3300 APS-C (DX) Kunstof Spiegel €499,-
Beginner D5300 APS-C (DX) Kunstof Spiegel €697,-
Gevorderd D7100 APS-C (DX) Metaal Prisma €899,-
Semi-professioneel D610 Full-Frame (FX) Metaal Prisma €1599,-

*Actuele prijzen op dag van schrijven van dit artikel. Prijswijzigingen door marktwerking voorbehouden.


Waarom is een camera uit een hoger segment beter?

Een toestel uit het beginnerssegment is bedoeld voor iemand die nog niet goed weet hoe hij of zij fotograferen moet of voor iemand die het wil leren. Deze camera's hebben doorgaans zo min mogelijk knopjes en zo veel mogelijk automatische of half automatische standen. Deze camera's zijn ontwikkeld om ook zonder kennis vlot een foto te kunnen maken, zonder dat de gebruiker eerst een fotocursus gevolgd moet hebben. Een reflexcamera blijft wel altijd een toestel bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie en daarin willen groeien. Tegenwoordig kan voor de kwaliteit en snelheid ook een systeemcamera prima dienst doen.


Waarom heeft het beginners segment twee series?
Het beginners segment kent twee camera series: De 3000 en de 5000 serie. Beide camera's zijn ontwikkeld voor beginners dus met veel hulpfuncties en weinig knopjes. De 5000 serie is een iets luxere uitvoering met onder andere een uitklapbaar scherm. Erg handig voor macrofoto's of andere onderwerpen die stilstaan. Het nieuwste model heeft zelfs Wi-Fi en GPS.


Bedieningsmogelijkheden
Een camera plaatst zich in een hoger segment als deze meer bedieningsmogelijkheden heeft om fotografische instellingen snel te kunnen wijzigen. Let op: Hiermee bedoel ik de snelheid en de eenvoud waarmee een instelling te wijzigen is, niet de mogelijkheid om een instelling te kunnen wijzigen. De meeste camera's laten zich via het menu aanpassen, dit is in de praktijk echter omslachtig en altijd te langzaam wanneer de fotograaf snel moet kunnen anticiperen op wisselende situaties. Vanaf het gevorderde segment krijgt de camera meer instelmogelijkheden en een display bovenop de camera. Handig voor in het donker.


Nikon D5300


Instapmodellen hebben bij Nikon een 'GUIDE' stand. Dit is niets minder dan een ingebouwde snel-handleiding die je kort en bondig uitlegt hoe je een bepaalde foto kan maken of welke instellingen je het beste kunt kiezen.


Bouwkwaliteit
Ook de bouwkwaliteit is een stuk beter bij camera's uit een hoger segment. Deze toestellen zijn vaak iets groter en degelijker omdat ze uit magnesium legering vervaardigd zijn. Dit geeft de fotograaf ook meer in handen om mee te werken. Ook zijn deze body's weerbestendig en afgedicht tegen vocht en stof. Fotograferen kan dus onder barre omstandigheden. Binnen het consumenten segment (tot en met de D610) zijn de D7100 en D610 gedeeltelijk uit magnesium legering vervaardigd. De body van deze twee camera's is mechanisch vrijwel identiek. Hierdoor zijn ze degelijker en hebben ze afdichtingen tegen vocht en stof. Op de foto is te zien welke delen van de body van magnesium zijn. Alleen de professionele body's (D800 t/m D4s) zijn volledig uit magnesium vervaardigd en volledig stof- en spatwaterdicht.


Nikon D600 body
De magnesium body van de Nikon D600


Beeldzoekers
De zoekers (waar je doorheen kijkt als je fotografeert) worden groter en helderder bij een camera uit een hoger segment. Wel zo handig omdat je door een zoeker heen kijkt als je fotografeert met een reflexcamera. Een prisma geeft een groter en helderder beeld dan een eenvoudiger spiegeltje. Deze laatste optie is gemaakt omdat dit goedkoper is.

Het schermpje is bedoeld om foto's terug te kijken, instellingen te wijzigen of stilstaande onderwerpen te fotograferen. Bij de nieuwere modellen wordt het schermpje ook gebruikt voor video omdat dit een toegevoegde functie is op een reflexcamera. Toegevoegd wil zeggen dat ze hier in eerste instantie niet voor ontwikkeld zijn.


Professioneel
De Full-Frame camera's kun je eigenlijk het beste het professionele segment noemen omdat deze sensoren het grootst zijn qua oppervlakte en daardoor de hoogste beeldkwaliteit bieden. Voornamelijk bij weinig licht is dit direct merkbaar. Fotografen die vaak op- of boven ISO 1600 fotograferen profiteren hier het meest van, op lage ISO's is het geproduceerde beeld vergelijkbaar.

Doordat deze sensoren enkel in de professionele modellen zitten, worden deze in veel kleinere aantallen geproduceerd. Het fabriceren van een full-frame sensor kost hierdoor veel meer. Ook omdat grotere sensoren andere en betere objectieven nodig hebben, is dit qua prijssegment fors hoger. De D600 serie is de eerste die we 'betaalbaar' full-frame noemen. Componenten die een body duur maken zijn deels gestript om financieel gezien ruimte te maken voor de veel duurdere full-frame sensor.


Klik hier voor meer informatie over beeldsensoren.Objectieven, wat heb ik nodig?

De camerabody is één kant van het verhaal, het objectief de andere, en misschien ook wel de belangrijkste, kant. In onze winkel adviseren wij alle klanten het grootste deel van hun budget in één of meerdere objectieven te investeren, omdat deze het langst hun waarde behouden en vaak duurder zijn in aanschaf.

Een beginnende fotograaf zal niet zo veel bezig zijn met wat voor objectief hij of zij nodig heeft, Nikon heeft daarom kits gemaakt waar mensen uit kunnen kiezen. Dit zijn lenzen geschikt voor algemeen gebruik, dus niet gespecialiseerd in één tak van de fotografie maar meer all-round met wat zoombereik en voor de meeste situaties inzetbaar.

Fotografisch gezien zijn beeldsensoren in de nieuwste camera's zeer kritisch geworden. Door de hoge resolutie valt (na vergroting) een lensfoutje van een kwalitatief lagere 18-55 meteen op. Om het maximale uit een 24 megapixel sensor te halen is een beter objectief onmisbaar.


Nikon Lens Overview


Wat is er dan beter geworden ten opzichte van mijn oude camera?

Nieuwere reflexcamera's zijn door ontwikkeling in techniek enorm verbeterd. Fabrikanten krijgen het steeds weer voor elkaar een mooiere, scherpere en ruisarmere foto uit een kleinere sensor te persen. Waar een jaar geleden nog een Full-Frame sensor voor nodig was kan nu met een APS-C sensor en daarom met een kleinere camera. Hiermee doel ik specifiek op de prestaties bij weinig licht. Een foto gemaakt met bijvoorbeeld een D7100 op ISO 1600 is zo veel beter dan een foto uit een D80 met dezelfde instellingen. Is het doel voornamelijk buiten fotograferen bij goed licht, dan heeft het niet heel veel nut het nieuwste model aan te schaffen.

Met name het filmen is aangepakt op nieuwere reflex camera's, oudere modellen kunnen dit vaak helemaal niet. Zeker de D5300 van Nikon is geschikt voor video omdat het schermpje draaibaar is zodat je makkelijk kunt zien wat je filmt.


Samenvattend is een nieuwere camera beter omdat:

  • hij minder ruis produceert op hogere ISO-waarden
  • meer autofocuspunten heeft
  • vaak ook een accurater autofocussysteem heeft
  • meer beelden per seconde kan fotograferen
  • goed kan filmen
  • een hogere resolutie heeft
  • algeheel een betere beeldkwaliteit biedt

Belangrijkste specificaties


D3300 D5300 D7100 D610
Sensorformaat DX DX DX FX
Autofocus punten 11 39 51 39
Processor Expeed 4 Expeed 4 Expeed 3 Expeed 3
Sluiter 1/4000 sec 1/4000 sec 1/8000 sec 1/4000 sec
Megapixels 24 Mp 24 Mp 24 Mp 24 Mp
Zoekerdekking 95% 95% 100% 100%
LCD 921,000 pixels 1,037,000 pixels 1,228,800 pixels 921,000 pixels


Upgrade Tabel
Hieronder een tabel waarin de oudere generatie reflexcamera's van Nikon te zien zijn. De keuze blijft redelijk persoonlijk. Hieronder staat een weergave van een, volgens ons, logische stap/upgrade. Houd rekening met de objectieven die reeds in bezit zijn. De camera's uit de kolom 'Beginner' kunnen enkel de recentere G objectieven aansturen qua autofocus. Oudere objectieven passen wel op de body maar werken zónder autofocus.


Ouder type Nieuwste type Aanmerking
Beginner D40, D50, D60, D70, D3000, D3100, D3200 D3300, D5300 Alleen G objectieven bruikbaar met autofocus DX-objectieven

(bv. 18-55)


Gevorderd D80, D90, D7000 D7100 G, D en oudere generatie objectieven zonder autofocus. DX-objectieven

(bv. 18-55)
(Semi) professioneel D100, D200, D300, D1, D2 D610 G, D en oudere generatie objectieven zonder autofocus. FX-objectieven

(bv. 24-85)
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top