Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 21 maart 2013

Mooie foto's op alledaagse plekken

Maarten Kuiper heeft haast altijd wel een camera bij zich, want er is heel veel dat de aandacht van zijn fotografenoog trekt! Ook in alledaagse situatie en locaties zitten vaak mooie foto's verscholen. Lees en kijk maar!

Camerazoeker

Ik heb eigenlijk altijd mijn uitrusting mee. Of ik nu onderweg ben naar mijn werk of uit eten ga; mijn camera laat ik nooit achter. Overal waar je komt zijn mooie beelden te vinden. Beelden die je misschien zelf niet meer herkent als bijzonder, omdat je ze al duizend keer hebt gezien, kunnen schitterend zijn. Als je fotografeert ga je leren kijken en zie je de schoonheid op de meest normale plekken. In deze blog wil ik graag aandacht besteden aan een tweetal foto’s die ik gemaakt heb op locaties waar ik al jaren kom. De schoonheid heb ik echter nooit gezien, totdat ik de plekken bekeek door de zoeker van mijn camera.

  • Sluitertijd: 1/250 s
  • Diafragma: 8.0
  • ISO-waarde:100
  • Objectief: Canon 24-105mm L F4
  • Brandpuntsafstand: 24.0 mm
  • AF-stand: One shot AF

De eerste foto waar ik aandacht aan wil besteden zie je hier boven. Dit is de Kattenberg in het Heilooër bos. De boom op deze 'berg' is al honderden jaren oud. Vele generaties hebben hier gespeeld, waaronder ikzelf. Als klein kind kwam ik hier al, samen met mijn ouders en mijn broer. We speelden op de trappen en renden rond de berg. Nu ik ouder ben kom ik hier bijna nooit meer. In een nostalgische bui besloot ik de plek weer eens te bezoeken.


Toen ik bijna boven was zag ik bovenstaand beeld. Ik heb daar een half uur staan wachten om de zon de gelegenheid te geven zich vlak boven de bomen te begeven. In de drie minuten dat de zon in de ideale positie stond heb ik ongeveer 50 foto's geschoten. De mooiste daarvan was deze. Het natuurlijke kader van de foto, veroorzaakt door de boom en de grote takken die de foto omringen, omarmt mijn herinnering. De warmte van het licht vertelt mij 'ook al ben je geen kind meer, wees welkom, ik weet wie je bent'. Deze foto is nauwelijks nabewerkt. De kleurtemperatuur is licht verhoogd, evenals het contrast.

  • Opnamestand: M
  • Sluitertijd: 1/1600 s
  • Diafragma: 11.0
  • ISO-waarde: 400
  • Objctief: Canon 24-105mm L F4
  • Brandpuntsafstand: 57.0 mm
  • AF-stand: One shot AF

De spoorbrug nabij het station Amsterdam Lelylaan, bij metrostation Heemstedestraat. Op zich een foeilelijk bouwwerk. Elke dag wandel ik hierlangs, op weg naar mijn werk. Normaliter is de spoorbrug heel erg druk. Veel fietsers en wandelaars maken er gebruik van. Op een koude morgen scheen de felle winterzon en werd de brug ondergedompeld in een gouden gloed. Met het oog op het lijnenspel in het tegenlicht besloot ik een foto te maken. Eigenlijk stond ik te wachten op een trein die voorbij zou rijden om mijn foto wat meer dynamiek te geven, toen het mij opviel dat de brug bijna leeg was. Naast wat geparkeerde fietsen waren de enigen die gebruik maakten van de brug een man en zijn twee zonen. Als jongste uit een gezin met twee zonen had dit beeld direct een positieve lading voor mij. Het gouden licht laat de foto dromerig ogen, een gevoel wat in mij ook los gemaakt wordt als ik naar deze plaat kijk.


Deze foto is bewerkt met het zogenaamde Orton effect. Bij het Orton effect wordt een kopie gemaakt van het origineel. Op deze kopie wordt een waas aangebracht (Gaussian blur). Het origineel en de kopie worden vervolgens over elkaar heen gelegd om het licht wat zachter te maken en de harde lijnen in een foto wat af te ronden.

Over de fotograaf

Mijn naam is Maarten Kuiper. Geboren in Alkmaar op 3 December 1983. Op het moment van schrijven ben ik 29 jaar en woon ik in Castricum. Ik ben praktijkdocent en laboratoriumbeheerder op het Hoger Laboratorium Onderwijs in Amsterdam. Sinds een aantal jaar ben ik gepassioneerd hobbyfotograaf en fotobewerker. Het liefst fotografeer ik straatbeelden en landschappen. Vrij recent ben ik begonnen met een paar voorzichtige stapjes in de portretfotografie.


Voor diegene die het interesseert, het volgende zit momenteel in of op mijn fototas:

  • Canon EOS 5D Mark II body met batterygrip
  • Canon 24-105mm L F/4 objectief
  • Canon 70-200mm L F/2.8 objectief
  • Canon 50mm F/1.4 objectief
  • Canon Speedlight 580 EX
  • Redged RT-428 Gold traveler Carbon tripod
  • Redged RNB-03 balhoofd

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top