Michael Kooren test Nikon Coolpix A

Een Nikon compactcamera met de beeldsensor van de Nikon D7000. En daarop een Nikon groothoekobjectief. Dat klinkt allemaal erg veelbelovend! Maar maakt hij het waar? Persfotograaf Micheal Kooren heeft hem voor ons getest.

Praktijktest Nikon Coolpix A

De tweede compactcamera die ik van Cameraland in handen krijg om te testen is het nieuwe compact-paradepaardje van Nikon, de Coolpix A. Hij is uitgerust met een pracht 16 MP CMOS sensor, dezelfde die gebruikt wordt in de D7000, een bewijs dat Nikon een serieuze compactcamera in de markt wil zetten. Uitgerust met een prime-lens, gelijk aan een 2,8/28mm op een fullframe spiegelreflex, moet de Coolpix A de concurrentie aangaan met de andere compactcamera's met APS-C sensor, denk aan Leica en Fuijifilm.

Ik was best wel benieuwd naar de aaibaarheid en het gebruikersgemak van de Coolpix A. Met de lens en de sensor zit het wel snor, dus daar ga ik niet al te veel op in. Pracht-scherpte, en een schitterende detaillering, kenmerkend voor Nikon. Wel jammer dat het grootste diafragma 2,8 is.

Bediening

Mooi detail als je de doos uitpakt en de camera gebruiksklaar maakt; de accu wordt opgeladen in een soort stekkerdoos die je rechtstreeks in het stopkontakt steekt, niks kabeltjes. Heerlijk!


Zoals het hoort heb ik de camera in mijn jaszak gestopt om hem in de testperiode gewoon als backup, of altijd-paraatcamera bij me te hebben. Wat me als eerste opviel tijdens het gebruik was dat de scherpstelling minder snel was dan ik verwacht had. Ik zal niet alles vergelijken met de eerder door mij geteste Sony RX100, maar die is beduidend sneller met scherpstellen. Het kan aan mij liggen, maar ik vind de camera erg lang zoeken voordat hij klaar is met scherpstellen. Als je dan op straat loopt en je wilt dan even gauw onopvallend een snapshot maken, dan lukt dat gewoonweg niet. Dan maar vragen of ze op de foto wil, die dame die verkleed is als een kwal. Mooie doortekening van schaduwen en hoge lichten.

Gebruiksvriendelijk

Ook op de opening van een expositie van een bevriende kunstenaar doet de camera waar hij voor in mijn zak zit; makkelijke, goed belichte foto’s maken. Het veranderen van de instellingen is via het menuknopje aan de achterkant goed te doen. Niet al te ingewikkeld en goed te programmeren voor de instellingen die je het meest gebruikt. En mocht je iets snel willen veranderen, dan kun je dat makkelijk programmeren onder de functieknop aan de voorkant van de camera. Lekker gebruiksvriendelijk.

Wat ik zelf erg fijn vind werken is de auto-ISO-instelling op dit soort camera’s. Zeker als de hoge ISO-waarden een meer dan acceptabel resultaat geven is het extra makkelijk dat je niet al te veel hoeft na te denken of alles wel goed stond toen je de foto nam. In vergelijking met de eerder geteste Sony RX100 zijn de jpg’s van de Nikon onbewerkt minder verscherpt dan de Sony, iets wat mij erg bevalt.

Stil

Ik heb bij een bezoek aan een collega die camera’s reinigt een minireportage gemaakt, en daar scoort de Coolpix A erg hoog. Het al te veel haast met scherpstellen, en gewoon lekker close kunnen fotograferen, want ook op de macrostand geeft de Nikon prachtresultaten. Wat erg fijn is bij straatfotografie en deze Coolpix A is dat je het geluid van de sluiter uit kunt zetten. Dan sta je dus echt bovenop iemands lip geruisloos te fotograferen.

Getest voor Cameraland door Michael Kooren Photography - www.michaelkooren.photoshelter.com

Michael Kooren

Fotograaf

Michael Kooren (1953) is pers- en sportfotograaf en werkt freelance voor partijen als Reuters. Hij is geboren in Curaçao, woont in Utrecht en hij heeft over de hele wereld gereisd, met name voor sport evenementen. Hij fotografeert onder andere nieuws, actualiteiten, portretten en sport. Hij heeft ten tijde van het schrijven van dit artikel meer dan een dozijn Zilveren Camera's op zijn naam staan.