Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 08 april 2014

Low key portret fotografie door Maarten Kuiper

Hallo en welkom bij mijn nieuwste blogpost. Dit keer wil ik het graag hebben over "Low Key portret fotografie". Ik denk dat iedereen wel weet wat portretfotografie is, maar ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen bekend is met het begrip low key. Low key is eigenlijk het fotograferen met weinig licht waarbij delen van de foto extra opgelicht worden. Ik wil graag beginnen met twee voorbeelden van low key fotografie zodat iedereen weet wat ik bedoel, vervolgens zal ik uitleggen hoe ik ze gemaakt heb!

Selfie Maarten Kuiper

Het eerste voorbeeld. In deze foto (ja het is een selfie) is het low key effect gebruikt om het gehele lichaam te belichten. Het gezicht en de linker kant van mijn lichaam zijn duidelijk zichtbaar terwijl de rechterkant wegvalt in het donkere gedeelte van de foto. Dit geeft de foto een speciale look, wat we low key noemen. Er wordt vaak gezegd dat low key mensen chiquer maakt. Het is ook een goede manier om extra kilo's te laten verdwijnen! Natuurlijk zijn die kilo's er nog zodra je het licht aan zet...Goed...we gaan verder!

Low Key

Het tweede voorbeeld. Hier is hetzelfde effect gebruikt maar dan alleen op het gezicht. Het linker deel (vanuit het model gezien) van het gezicht is opgelicht terwijl het rechter deel volledig in de schaduw ligt. De hoeveelheid detail in het donkere gedeelte kan worden geregeld met behulp van een zogenaamd reflectie scherm, maar daar ga ik het zo over hebben. Net als in alle facetten van portretfotografie is het belangrijk dat je de ogen zo scherp mogelijk krijgt. Mensen spreken het eerlijkst door hun ogen. Even tussendoor, deze kale, iets oudere en slankere versie van mij is mijn broer...


Deze twee foto's zijn op dezelfde wijze gemaakt. Het enige verschil is waar de flitser en het reflectiescherm stonden. De makkelijkste manier om met low key fotografie te oefenen is in een volledig donkere kamer. Als de kamer donker genoeg is maakt het namelijk niet meer uit of je een achtergrond doek hebt of niet. Is dit niet het geval, dan wil je waarschijnlijk investeren in een mat zwarte achtergrond (veel verf en materiaal soorten weerkaatsen licht en dat wil je nu net voorkomen).

Meestal gebruik ik de volgende opstelling:

Low Key fotyografie


Low Key fotografie

In deze opstelling komt de flitser van links (vanuit het model gezien), staat het reflectiescherm rechts en de camera recht in het midden van voren. Enkel het linker deel zal dus belicht worden. Het reflectie scherm zorgt voor detail in het donkere gedeelte zoals te zien is op het voorbeeld hiernaast.

Het reflectiescherm heeft er voor gezorgd dat ook het rechteroog van het gezicht van het model oplicht. De intensiteit van het op lichten hangt uiteraard af van de kracht van de flitser. De meeste professionele flitskoppen hebben de mogelijkheid om de flitser traploos af te stellen. Je zult moeten experimenteren met de sterkte van de flitser om te kijken wat voor jou het beste werkt.

Als je het detail uit het donkere deel van het gezicht wil halen (zoals bij de foto van mijn broer) dan hoef je simpelweg alleen maar het reflectiescherm weg te halen.


De makkelijkste manier om low key fotografie te leren is (zoals altijd) door het te doen. Je kan elke flitser gebruiken die je los van je camera kan bedienen (ook Speedlights e.d.) maar ik kan iedereen aanraden om te investeren in een studioflitser (1 of 2) omdat je daarmee veel meer controle hebt over het licht en de belichting. Ik gebruik zelf een Lastolite Lumen8 F400, een 400 watt flitskop die geschikt is voor een kleine studio en twee a drie mensen. Uiteraard geldt dat, des te meer kracht een flitser heeft, des te geschikter deze is voor grote groepen mensen. De vraag is alleen of je het nodig hebt.

Dat was het weer voor deze keer. Ik hoop dat je genoten hebt van het lezen van deze blog. Mocht je nog vragen hebben, twijfel dan niet om deze te stellen!

Kijk ook eens op www.facebook.com/photojitsu

Hier zijn nog een aantal voorbeelden:

Low key fotografie

*[Pic1]*
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top