Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 28 maart 2013

Lensbaby Spark getest door Joas Wilzing

Een nieuwe lensbaby. Ik heb er al vaker naar gekeken, maar er nog nooit een op mijn camera geschroefd. Mooi dat ik er nu eentje kon uitproberen!

Lensbaby: de sweet spot

Een lensbaby daagt je creativiteit uit, en levert je mooie plaatjes met een sweet spot: een stukje scherp terwijl de rest op mooie wijze vaag wordt. Je kan zelf bepalen waar je die sweet spot in je compositie plaatst. Al vraagt dat in het begin wel meerdere pogingen. Ik kijk graag door het oculair, en niet naar de live view. Maar het oculair is soms wat te klein om goed te zien waar de scherpte precies ligt, én een kleine beweging verplaatst de sweet spot. Het wende wel, en ging allengs beter, maar bij het terugkijken op het lcd-schermpje wist ik vaak pas zeker of het gelukt was. Bij andere lensbaby's heb je hier wat meer controle over, doordat je de positie kan vastzetten.

Het gebruik

De Spark heeft een flexibel middenstuk, een soort veer. Door deze in te drukken met je vingers stel je scherp. Door de voorkant dan weer iets te kantelen, verplaats je de sweet spot. Doordat ik vingers van beide handen nodig had om controle te hebben, moest ik m'n camera anders vasthouden dan ik gewoon ben, meer aan de voorkant. De knopjes op de achterkant waren hierdoor niet zo snel bereikbaar, maar dit heb ik niet als een probleem ervaren. Met de lensbaby is ieder onderwerp uitdagend om te fotograferen: je wordt er ontzettend creatief van. Het is niet zo dat ieder plaatje dat je er mee maakt mooi is, je moet er wel degelijk voor werken. Maar dat loont dan ook: zowel in het plezier tijdens het fotograferen als in het resultaat. Ik liet een medereiziger die anders enkel met telefoon en mik-en-klik camera's fotografeert het ook eens proberen. Ze klikte een aardig aantal keren en had er duidelijk zichtbaar plezier in, maar niet één foto had de sweet spot op de goede plek, helaas. Vraagt toch oefening.

De specs

De Spark is het instapmodel, en kost beduidend minder dan de andere. Je levert wel wat controle in: zoals gezegd kun je de lens niet vastzetten als je de sweet spot geplaatst hebt. Ook is er een vast diafragma van 5.6. Bij andere lensbaby's kun je het diafragma naar wens aanpassen door verwisselbare diafragmaschijfjes te plaatsen. Eventueel met het gat in een bijzonder vormpje, wat je terug ziet in de bokeh. Maar niet bij de Spark. De Spark doet gelukkig wel mee aan het 'optic swap' systeem: je kan het glas omwisselen voor ander glas, bijvoorbeeld met een andere brandpuntafstand. Er zijn mooie lensjes voor verkrijgbaar, en ze zijn zeer betaalbaar. De wat zwaardere lensjes (bijv. de fisheye) zijn misschien niet zo geschikt om in de Spark te draaien, omdat die vanwege het gewicht wat lastiger in positie te houden zijn bij het plaatsen van de sweet spot. Er is geen elektronische communicatie tussen het objectief en de camera. Scherpstellen doe je door de voorkant van het buigbare lensje naar je toe te trekken, en de sweet spot plaats je waar je 'm hebben wil door de voorkant schuin te verplaatsen. De belichting bepaal je, in de M of de Tv stand, door de sluitertijd en de ISO handmatig in te stellen. De Spark is ontworpen voor aps-c camera's: de lens kan niet zó ver gebogen worden dat je de binnenkant op de foto zet.

De foto's

Ik heb niet alle fotografiedisciplines er mee uitgeprobeerd. Wel een portret, wat landschappen en stadsfoto's. Bij de foto's die ik van het station in Arnhem maakte, viel me op dat er niet alleen een selectieve scherpte is, maar dat er ook een soort van miniatuur effect ontstond. Erg leuk! Ook de kleuren zijn mooi helder, al ligt dit natuurlijk niet alleen aan de lens. Bij één van de torens lijkt het of er een paar hapjes uit zijn genomen, dit komt denk ik door de onscherpte die de lens er veroorzaakt. Aan het strand veroorzaakt de lensbaby een in mijn ogen erg prettige onscherpte, met een beweging naar de sweet spot toe. Het levert sfeervolle, wat desolate beelden op. Zelfs een grauwe, wat ongedetailleerde lucht komt er mooi mee op de foto. Het portret van de bruid vind ik sfeervol en mooi, maar ik ben zeker bevooroordeeld. Wel jammer dat de sweet spot alleen op de linkerkant van het gezicht ligt, en rechts dus een onscherpte is. Een zelfportret heb ik zeker geprobeerd. Niet ontevreden over het resultaat, maar wel alle controle uit handen gegeven (ik heb geen flexibel lcd-schermpje op m'n camera). De foto is niet scherp op het oog, en dat mis je dan toch. Voor zelfportretten dus minder geschikt. De scherpte, ook in de sweet spot, is sowieso natuurlijk wat minder dan bij 'serieuze' objectieven. Maar hoe speels je ook wordt van een lensbaby, het is niet alleen maar spelen: je krijgt er mooie plaatjes van.

Conclusie

Ik heb me er prima mee vermaakt, de Spark is 3 weken niet van mijn camera geweest. Het gebruik is even wennen, maar het plezier en het resultaat zijn meer dan de moeite waard. Een aanrader voor fotografen die een creatieve Spark wel kunnen waarderen.
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top