Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 08 april 2013

Landschapsfotografie: Op het juiste moment

Landschapsfotograaf Sander Poppe krijgt regelmatig de vraag hoe hij toch aan zulke mooie foto's komt . Als vaste blogger op de Cameraland website gaat hier regelmatig tips over geven. Hij opent met een logisch element: de voorbereiding.

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik aan mijn mooie foto’s kom. Voor een deel heeft dat te maken met materiaal en techniek. Daar wil ik het deze keer niet over hebben. Deze blog gaat over voorbereiding. Voorbereiding is misschien wel net zo lang belangrijk als compositie. Het zijn twee pijlers van landschapsfotografie. Het gaat erom dat je op het juiste moment op de juiste locatie bent. Is het dan allemaal geen kwestie van toeval? Of een kwestie van er veel op uit gaan? Of van wat het weer exact doet? Allemaal factoren die belangrijk zijn, maar een groot gedeelte kan je zelf bepalen! Persoonlijk heb ik hier drie tools voor. Ik kan er geen één van missen. Internet Google Earth The Photographer’s Emphemeris Een vierde tool die ik graag gebruik lukt niet altijd: eerst op locatie gaan kijken. Ik zal alle punten kort behandelen.

Internet

We beginnen met internet. Ik zoek zoveel mogelijk informatie op over de locatie. Denk hier aan bijvoorbeeld de website van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of van één van de landschappen. Op deze website staat vaak vermeld hoe de omgeving in elkaar steekt, of er iets bijzonders is. Een voorbeeld: De Donkse Laagte in de Alblasserwaard is een uniek stukje natuur. De speciale veenachtige grond zorgt in sommige periode van het jaar voor mooie mistbanken. Dit zal niet zomaar gebeuren bij de harde kleigronden in Zeeland. Kennis van de natuur is dus belangrijk.

Google Earth

Tevens kijken we naar andere foto’s op internet, zoals op Flickr, 500px, etc. Bedenk hier gelijk mee in welk jaargetijde je het wil fotograferen. Sla al deze gegevens op in Google Earth (en bekijk hier ook de foto’s, de omgeving met Streetview). Dit kan je doen door middel van de gele punaise. Dit is erg handig voor als je een locatie tegenkomt in het voorjaar, waar het mooist is om te gaan fotograferen in najaar. Kortom het verlanglijstje van je locatie.

The Photographer’s Emphemeris

Nu volgt nog een belangrijkste punt. De zonsopkomst en zonsondergangen. De zon bepaalt het licht op je foto. Dit kan je erg goed zien door middel van de The Photographer’s Emphemeris. Dit programma is gratis te downloaden voor de pc en mac. Tevens zijn er apps beschikbaar (tegen redelijke prijs) voor smartphones.

Locatie

Vooraf op locatie gaan kijken lukt niet altijd. Zeker als het om het buitenland gaat. In Nederland probeer ik wel altijd even van te voren te gaan kijken. Voorbeeld: Als ik ben gaan fotograferen in Yerseke, rij ik op de terug weg even langs Hansweert. Het scheepswrak staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Even de omgeving verkennen, alvast een compositie bedenken en vervolgens je plan hiervoor uitwerken. Meer weten over voorbereiding? Ook dit onderdeel beschrijf ik een aantal keer in mijn eerste boek “Typisch Nederland”. Meer informatie hierover is te vinden op www.sanderpoppe.com
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top