Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 20 juni 2013

Landschapsfotografie - breng het licht in balans

Zonder een mooie plek geen goede landschapsfoto. Maar zonder goed licht gaat het óók niet lukken. Landschapsfotograaf Sander Poppe vertelt in deze blog hoe je het licht in je voordeel kunt laten werken. En welke technische middelen je daarbij kunt gebruiken.

Een fotocamera kan het beeld niet zo weergeven zoals het oog het ziet. Dat klinkt onlogisch, maar het klopt. Ons oog tast het onderwerp af en past zich voortdurend aan. Een camera kan dat in die ene klik alleen maar benaderen. Zo kan een groot verschil tussen de lichtste en de donkerste partij voor problemen zorgen. Soms lukt het domweg niet om zonder ingrijpen zowel de schaduwen als de lichtste partijen in één plaatje goed weer te geven.


Er zijn drie verschillende manieren om het eindresultaat dichter bij de werkelijkheid te brengen. Ik zal ze kort uitleggen en toelichten welke mijn voorkeur heeft.

Photoshop

De eerste manier is om één enkele foto te maken met de camera en die achteraf te bewerken met Photoshop (of Lightroom, of andere foto software). Door middel van diverse tools en instellingen kun je de foto dan corrigeren. Nadeel van deze methode is dat het verschil tussen de lichtste en de donkerste partij al vast ligt. Je kunt de doortekening in de lichtere en donkere partijen wel verbeteren, maar waar niets zit kun je het ook niet krijgen.


Filters

Met halfgekleurde filters lukt dat wel. Omdat je met zo´n filter het te lichte gedeelte donkerder maakt, worden de verschillen tussen het lichtste en het donkerste gedeelte verkleind. De contrastomvang van het onderwerp wordt daardoor beter afgestemd op het contrastbereik van de camera. Deze methode is veel effectiever, en het resultaat is ook mooier.

HDR

Met HDR kun je ten alle tijden een goede lichtbalans creëren. Je fotografeert een locatie met drie verschillende belichtingen. Een onderbelicht, een normaal belicht, en een overbelicht. Deze voeg je vervolgens samen. Dit kan door middel van speciale HDR software of met een aantal fotobewerkingsprogramma´s als Photoshop.


Een nadeel van het werken met HDR is dat je heel veel details tevoorschijn haalt die niet te zien zijn of minder opvallen. Het wordt dan een beetje teveel. Het oogt onplezierig om lang naar zo`n foto te kijken. Al moet ik wel eerlijk toegeven: smaken verschillen. Overigens is HDR (high dynamic range) ook heel bescheiden toepasbaar, zodat het alleen verbetering brengt zonder de werkelijkheid geweld aan te doen.


Grijsverloopfilters

Grijsverloopfilters zijn er in verschillende sterkten. Veel landschapsfotografen hebben er dan ook een aantal in hun tas. Het handigste zijn de vierkante systeemfilters, die in een filterhouder worden gebruikt. Ze zijn binnen de houder te verschuiven, zodat je niet verplicht bent je horizon in het midden te houden. Goede filters zijn zeker niet goedkoop. Het vergt dus een investering. Als je zuinig bent op je spullen gaan ze wel heel erg (levens)lang mee.

Mijn Advies

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het werken met filters. Dit heeft twee redenen. Als eerste blijf je op deze manier het dichtste bij de werkelijkheid. Overigens kun je een extra sterk filter gebruiken, voor een dramatisch effect. Ieder zijn smaak.


Een andere reden voor mij is het fotograferen op zich. Je maakt, met behulp van de filters, de foto in het veld. In mijn optiek is dat pas echt (landschappen) fotograferen. Mijn nabewerking is nog geen vijf minuten werk. Uiteraard gebeurt het soms dat er een kleine correctie nodig is, zoals horizon recht, stofvlekjes, uitsnijden. Daar is juist de software voor. En ja, je kunt hier over discussiëren ;-) Smaken en werkwijzes verschillen. Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken! Laat daarom gerust een reactiebij mij achter op facebook, google+ en twitter!


Leren werken met filters? Dat kan! Meer informatie over de workshops die ik geef op mijn website: www.sanderpoppe.com!


Sander Poppe
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top