Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 02 september 2013

Landschap: korte of lange sluitertijden?

Landschapsfotograaf Sander Poppe werkt graag met lange sluitertijden en legt in deze blog uit waarom. Wil je meer weten over het maken van mooie landschapsfoto's? Schrijf je dan in voor de Vroege Vogel cursus Landschapsfotografie. Die vindt plaats op zaterdag 28 september bij Alkmaar. Begint om 7 uur 's morgens!

Korte of lange sluitertijden?

Regelmatig krijg ik vragen over het gebruik van sluitertijden. Bijvoorbeeld: waarom ik bijna altijd de sluitertijd iets verleng. Of wat de mogelijkheden zijn van het gebruik van lange sluitertijden. Ik leg het hier even uit.


Naast de standaard grijsverloopfilters werk ik ook met gewone ND-filters. Dit zijn vierkante glasplaatjes in verschillende grijstinten. Van een lichtgrijs filter (vertraging 1 stop) tot donkergrijze filters (3 stops). Er kan gewoon door de filters heen gekeken worden. Door het gebruik van deze filters verleng ik de sluitertijd tijdens het fotograferen.


Het verlengen van de sluitertijd heeft een doel. De sensor van de camera krijgt nu langer de tijd om het licht op te vangen. Dat leidt tot een hoge(re) kleurverzadiging en diepe(re) contrasten. En daarom heb ik nagenoeg geen nabewerking nodig. Filters zijn voor mij de oplossing om buiten in het veld de perfecte foto te creëren.

Effecten

Je kunt lange sluitertijden ook gebruiken om de werking van de wind in een weiland vast te leggen of voorbijtrekkende wolken te fotograferen. Hierdoor creëer je speciale effecten in een foto.


Naast de gewone ND-filters zijn er ook hele donkere, bijna zwarte filters. Deze filters hebben een vertraging rond de 10 stops. U kunt niet door deze filters heen kijken. Je kunt er zeer lange sluitertijden mee bewerkstelligen. Zeker rond zonsopkomst en zonsondergang. Het gebeurt wel eens dat ik uitkom op sluitertijden rond de 6 of 7 minuten. Is de ruisonderdrukking op je camera ingeschakeld? Houd dan er rekening mee dat het na het maken van de foto heel lang duurt voordat de camera de foto heeft verwerkt en opgeslagen!

Water

Een favoriet onderwerp met lange sluitertijden is water. Kabbelend of stromend water wordt op de foto zo glad als een spiegel. Uiteraard zijn er ook andere onderwerpen die zeer geschikt zijn voor lange sluitertijden, zoals wuivend lang gras in een weiland. Het levert prachtige surrealistische beelden op.


Ik kan niet meer zonder filters. Maar een aantal keren per jaar komt het toch voor dat je ze niet nodig heb. Dan zijn de omstandigheden zo ideaal dat de foto perfect is zonder het gebruik te maken van filters. Kortom: gebruik filters, maar gebruik ze wel wijs!

Cursus

Op 28 september geef ik voor Cameraland een Vroege Vogel cursus Landschapsfotografie in Noord-Holland. Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor deze workshop!

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top