Hoe weet ik of er stof op mijn sensor zit?

Stof en ander klein vuil op de sensor van een DSLR veroorzaken kleine vlekjes op een foto. Meestal zijn deze vlekjes nauwelijks zichtbaar en daarom ook niet heel erg storend, maar het voegt uiteraard niets toe en je hebt toch het liefste een schone sensor.

Om te controleren of er vuil op een sensor zit, kun je het beste als volgt te werk gaan: Zoek een groot en helder onderwerp, zoals een blauwe hemel. Selecteer het kleinste diafragma (F/22), zoom je camera zo ver mogelijk in en focus op oneindig. Neem een aantal foto ’s en kijk op je computer op 100% grootte of er donkere vlekjes zijn die telkens op dezelfde plek terugkomen. Als dit het geval is, zit er blijkbaar stof op de sensor.

En wat als er stof op mijn sensor zit?

Zoals gezegd is dit geen ramp, maar je wilt natuurlijk liever dat je foto's geen storende vlekjes hebben. Wanneer er stof op je sensor zit zul je deze dus moeten verwijderen, gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf doen. Lees hier meer over het zelf reinigen van je sensor. Je bent ook altijd welkom om langs te komen in onze winkel, Cameraland heeft een ruime voorraad aan reinigingsproducten en wij doen graag voor hoe je hiermee te werk gaat.

Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.