Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 07 januari 2015

Fotograferen op reis – Apparatuur en tips

Het gaat eindelijk gebeuren. Je hebt tijden gespaard, veel landen overwogen en uiteindelijk besloten om 4 weken naar Azië te gaan. Omdat fotografie je grootste hobby is, zoek je plekken uit die de mooiste foto’s op gaan leveren. Na je koffer ingepakt te hebben, wordt het tijd om de batterijen van je camera op te laden, je objectieven te poetsen en je cameratas in te pakken. Maar dan reist de vraag: wat neem ik mee? Of misschien nog wel belangrijker: Wat laat ik thuis?

Mijn vriendin en ik komen net terug van 4 weken reizen door Azië. Onze reis is begonnen in Cambodja (Siem Reap), vervolgens zijn we doorgereisd naar Laos (Luang Prabang) en als derde land hebben we Vietnam aan gedaan. In deze blog wil ik graag vertellen wat mijn ervaring is op het gebied van benodigde apparatuur en hoe bovengemiddelde foto's mee terug te nemen. Ik begin met de benodigde apparatuur.


De apparatuur

Zorg allereerst voor een goede cameratas. Ik ben zelf in het bezit van een Click Elite Pro Express. Deze tas heeft speciale lusjes bij de ritsen waarmee je de ritsen als het ware vast kunt zetten. Mocht er dan iemand proberen je rits te openen, dan sjort hij je tas heen en weer en dat merk je wel. Om je apparatuur te beschermen is het ook handig als er een regenhoes in zit. In mijn tas bevonden zich de volgende spullen:


Deze fototas was mijn handbagage. Omdat het gewicht van al deze spullen boven de 7 kilo uitkomt heb ik het statief in mijn koffer vervoerd. Natuurlijk kan je één objectief meenemen van 18-200mm. Dat gaat echter ten koste van de beeldkwaliteit zoals te lezen is in een andere blog.

Het is altijd verstandig om een standaard zoom objectief in je tas te stoppen. Dit objectief zit 90% van de tijd op je camera en je kan hier in de meeste situaties voldoende mee uit de voeten. De andere twee objectieven die ik mee had zijn zeer lichtsterk. Dit is handig als je 's avonds wilt fotograferen of als je hele geringe scherpte diepte wilt creëren.

Overdag heb ik mijn Canon EF 24-105L meegenomen als standaard objectief. Met dit objectief kan ik zowel landschappen (24mm), als portretten (105mm) schieten en toch nog goede beeldkwaliteit behouden. De andere objectieven en het statief heb ik in het hotel achtergelaten. De enige keer dat ik overdag mijn 135mm meegenomen heb, is toen ik zeker wist dat ik die dag portretten zou gaan schieten. Het statief heb ik overdag niet nodig gehad.In de avond wisselde ik mijn standaard objectief om voor mijn prime objectieven (35mm Sigma) en stopte ik mijn portretobjectief (135mm) in mijn tas. Omdat deze objectieven lichtsterk zijn kan ik daarmee bij weinig licht nog goede foto's uit de hand maken zonder de ISO waarde van mijn camera te ver op te krikken.Hoe zorg ik voor goede foto's?

Als je zo'n grote reis gaat maken wil je uiteraard zo mooi mogelijke foto's mee naar huis nemen. Dit wordt vermoeilijkt door het feit dat je overal eigenlijk maar 1x bent. Je kan (meestal) niet terug gaan naar dat ene plekje in de bergen om een foto overnieuw te nemen. Tevens ben je vaak, zeker bij groepsreizen, afhankelijk van het dagprogramma en kan je dus niet wachten op het beste licht. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je vooraf al kunt doen om de kans op goede foto's te vergroten.

De eerste tip die ik iedereen mee wil geven is: zorg dat je je camera van voor tot achter kent.
Je wilt niet ergens staan en vervolgens tien minuten door het menu moeten scrollen om een instelling te vinden. Zo loop je kans dat je situaties mist (zoals de spelende kinderen op de kar) of dat de gids en de groep alweer verder willen. Ga bijvoorbeeld ook na bij welke ISO waarden jij de foto's uit je camera nog acceptabel vindt en wanneer ze voor jou te veel ruis hebben en bij welk diafragma jouw objectief de beste scherpte geeft.

De tweede tip: ga voorbereid op pad.
Zorg ervoor dat je iets weet van het land waar je naar toe gaat. Google is in deze je vriend. Op het internet zijn vele verslagen zoals deze te vinden waar je je voordeel mee kunt doen. Bij voorbereiding hoort niet alleen de lange termijn (naar welk land ga ik, welke taal spreken ze daar, hoe is de cultuur) maar ook de korte termijn. Hiermee bedoel ik dat je je goed moet beseffen op welk moment van de dag je waar bent en wat voor soort foto's je wilt maken.

Voor goede landschapsfoto's heb je mooi licht nodig. Dit licht is er voornamelijk bij zonsopkomst en zonsondergang en een uurtje daarvoor en daarna. Je hebt dit tijdstip echter niet altijd te kiezen. Hou hier dus rekening mee. Neem voor landschappen altijd een polarisatiefilter en/of een grijsverloop filter mee. Zo voorkom je kleurzweem en uitgebeten luchten.Als je portretten wilt gaan schieten (een wandeling door Laos nam ons mee naar afgelegen dorpjes van de Hmong mensen), neem dan je portretlens mee etc. De mensen in Azië verwachten vaak dat je ze een klein fooitje geeft voor een foto, of dat je iets bij ze koopt. Je hoeft echt niet met grote bedragen aan te komen, meestal zijn ze al erg blij met 20 cent. De oude dame op foto 7 wilde eerst op de foto en vroeg ons daarna eigenlijk pas of we wat wilden kopen. Het leek ons wel zo netjes, dus dat hebben we dan maar gedaan...

Wees ook niet bang om veel foto's te maken. Neem voldoende geheugenkaartjes mee en schiet ze vol als dat nodig is. Kwaliteit is natuurlijk belangrijker dan kwantiteit, maar omdat je op veel plekken maar één keer komt is het beter om 100 foto's te veel te schieten dan 1 te weinig. Neem van te voren ook kennis van de "regels" die je kunt hanteren bij bijvoorbeeld portretfotografie en landschapsfotografie, dit draagt ook bij aan het snel en effectief fotograferen. Lees hier meer over diepte en grootsheid in landschapsfotografie.De derde en laatste tip: vergeet niet te genieten!
Het is natuurlijk heel verleidelijk om de hele dag met fotografie bezig te zijn. Misschien voel je de hete adem van ambitie en zie je de vonkelende glorie van een National Geographic Magazine coverfoto, maar het belangrijkste is dat je geniet van je vakantie en van de omgeving. Wees niet bang om de camera af en toe eens neer te leggen, om je nek te hangen of gewoon helemaal niet mee te nemen. Fotograferen is kijken en dat hoeft echt niet altijd door de lens van je camera.

Ik hoop dat een ieder zijn voordeel kan doen met deze blog. Ik heb in ieder geval een fantastische reis gemaakt en voor mijn gevoel heb ik zeer veel mooie en bijzondere platen mee terug weten te nemen. Als je vragen hebt, of je wilt mij volgen, schroom niet en stel ze! Vragen kun je stellen op Facebook, op Twitter.

Tot de volgende blog!


Ik heb nog wat foto's toegevoegd van onze fantastische reis!
Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

Producten uit dit artikel
loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top