Dashcams, waar gebruik je die voor?

Dashcams , ook wel autocamera's genoemd, zien we tegenwoordig steeds vaker in voertuigen. Naast het stukje lol wat zo'n apparaatje toevoegt aan de rit, is het met name voor de veiligheid bedoeld. Ze zijn klein en compact van behuizing en simpel in het gebruik. De apparaatjes worden van stroom voorzien uit de 12V aansluiting waar praktisch elke auto over beschikt. De meeste modellen zitten, net als een navigatiesysteem, met een zuignap aan de voorruit vast.

In Amerika, Japan en Rusland is het heel gebruikelijk dat een autobezitter een Dashcam heeft. Juist omdat veel mensen hun rit filmen, kan in geval van een ongeluk het gefilmde als bewijs worden gebruikt om aan te tonen wie er schuldig is aan het incident. Hoe vervelend is het immers als je wordt aangereden en schade hebt, maar niet kunt bewijzen dat de andere partij fout zat?

Types

De meeste Dashcams worden gemonteerd aan de binnenkant van de auto tegen de voorruit. De camera is naar buiten gericht en filmt vanaf de ruitenwissers een brede hoek, deze hoek verschilt en ligt meestal tussen de 120 en 160 graden. Hoe breder de beeldhoek, hoe meer vervorming uiteraard. Van de camera's van het merk DOD-Tech, die ik voor dit artikel als testproduct beschikbaar gesteld kreeg, zijn enkele modellen tevens uitgerust met een snelle GPS sensor. Hiermee kan ik, naast de tijd en datumstempel, onderin mijn filmbeeld ook de lengte en breedte coördinaten in beeld stempelen. Hierdoor is het ook mogelijk de huidige snelheid accuraat weer te geven.

Naast deze modellen bestaan er ook autocamera's die de complete binnenspiegel in de auto vervangen. Deze modellen zijn groter en hebben een display verwerkt in de spiegel. De camera zit aan de raamzijde en kijkt precies om de bestaande spiegel heen. Het geheel wordt met klittenband vastgezet en blijft keurig op zijn plaats. Het spiegeloppervlak is voorzien van een ontspiegelende laag om verblinding door achterliggend verkeer te verminderen in het donker. Bedieningsorganen zitten netjes in het midden aan de onderkant van de spiegel, op dezelfde plek waar bij de normale binnenspiegel het hendeltje zit om de spiegel te dimmen. Wel is het handig om tijdens het rijden het display uit te schakelen. Dit is tevens het minst opvallende apparaat dat men gewoon in de auto kan laten zonder dat direct opvalt als inbraakgevoelige elektronica.

Alle geteste modellen van DOD-Tec zijn uitgerust met een bewegingssensor die de camera automatisch laat opnemen en pauzeren wanneer het voertuig beweegt of stilstaat.

Werking

Je hebt camera's die onderwater kunnen filmen, camera's die goed zijn om actie vast te leggen en camera's voor in de auto. Een camera die dit allemaal kan bestaat niet. Cameraland legt uit wat de verschillen zijn.

Wat maakt een Dashcam uniek ten opzichte van een normale camera?

Niet zozeer de camera zelf maakt het verschil, maar meer de manier van opslaan van het gefilmde materiaal. Bij een normale digitale filmcamera (camcorder) worden de clips opgeslagen tot de geheugenkaart vol is. Een clip begint wanneer een opname wordt gestart en eindigt wanneer deze wordt gestopt. De clip is terug te vinden als één bestand op de geheugenkaart. Indien het bestand 29 minuten overschrijdt wordt er automatisch een tweede bestand gemaakt dat naadloos aansluit op het vorige bestand.

Een Dashcam of autocamera gaat aan bij het starten van de motor en filmt door tot de motor weer uit gaat. Om dit technisch te kunnen realiseren worden de clips opgebroken in delen die instelbaar zijn van 1 tot 15 minuten. Het volgende deel overlapt automatisch enkele seconden zodat er geen beeldverlies optreedt. Indien de geheugenkaart zijn capaciteit heeft bereikt, wordt het eerste (oudste) bestand gewist om zo eindeloos te kunnen opnemen. Dit wordt loop-recording genoemd.

De capaciteit van een geheugenkaart blijft dus van belang als de gebruiker veel wil kunnen opslaan van een rit. Als de rit twee uur heeft geduurd zal, afhankelijk van de capaciteit van de geheugenkaart , alleen het laatste uur of de hele rit van twee uur terug te zien zijn.

Opname-modi, wat is handig?

De testcamera's kunnen allemaal opnemen in maximaal Full-HD kwaliteit (1080P) met 30 FPS. De beeldkwaliteit is uitstekend voor z'n kleine camera met een relatief eenvoudige lens. Op 30 FPS is de weergave prettig om naar te kijken, alleen bij snelle beweging wordt deze iets stroever. Versta hieronder scherpe bochten, snel voorbijrijdende medeweggebruikers etc.. Gelukkig kunnen we de kwaliteit ook naar beneden schroeven om de framerate (aantal beelden per seconde) te verhogen, bijvoorbeeld naar HD-Ready kwaliteit van 720P met 60 FPS. Dit kijkt vloeiender en prettiger dan de in de hogere resolutie geschoten beelden. De kwaliteit is nog steeds prima en een bijkomend voordeel is dat de 720P beelden minder opslag innemen en de geheugenkaart meer minuten aan film kan bewaren op dezelfde capaciteit.

Nachtopnames

Leuk en aardig zo overdag filmen als alles goed zien, maar 's avonds bij schemer of 's nachts wanneer de zon naar bed is presteert de camera logischerwijs minder. De lenzen van de testexemplaren hebben allemaal een lichtsterkte F/2 of groter en zijn prima in staat bij nacht het gebied van de dimlichten vast te leggen. Er is dus geen enkele noodzaak om de camera uit te laten. Op een landweggetje zal er in het donker erg weinig te zien zijn aan de zijkant van de wegen en in de berm, maar dit geldt ook voor onze eigen ogen. In het donker zie je simpelweg minder. Op een goed verlichtte snelweg zijn auto's prima te herkennen, maar kleuren bijvoorbeeld niet. Ook dat is niet bijzonder storend. Kijkend naar het totaalplaatje zijn de prestaties van deze camera's keurig bij nacht.

Applicatie

Bij de DOD-tec camera's zit een kleine CD-ROM met een leuke applicatie om de beelden te bekijken. Naast de weergave kun je ook realtime de huidige snelheid en locatie zien op de kaart. Dit werkt natuurlijk alleen met een model dat uitgerust is met een GPS sensor. Voor deze test heb ik de DOD LS430W gebruikt.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de DOD LS430W autocamera:

Cameraland
Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles! Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.