Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Geplaatst op 18 september 2013

Canon EF 400 mm/F4 DO IS USM

Canon heeft een ruime keuze als het gaat om "lange lenzen". De 400 mm/F4 DO IS USM is echter een wat vreemde eend in de bijt. Het is één van de weinige Canon lenzen die gebouwd is met behulp van de toepassing van DO-technologie. Zonder op deze technologie verder in te gaan (er is genoeg over te vinden op Internet) zorgt deze er voor dat de lens een flink stuk compacter en lichter is dan normaal het geval zou zijn.

Van Cameraland kregen wij de gelegenheid deze lens uit te proberen. Om de lens uitgebreid te testen was de periode te kort maar we hebben een goede indruk gekregen.


De EF 400 mm/F4 DO IS USM is opvallend kort voor een telelens. Het objectief is bijzonder stevig gebouwd en daardoor bestand tegen slechte weersomstandigheden. Het objectief is voorzien van een draagriem en een statiefgondel. Het wordt geleverd in een mooie koffer.

Op de zijkant van de lens vind je de bij telelenzen gebruikelijke schakelaars. Scherpstellimiet, AF/MF en de schakelaar voor het stabilisatiesysteem. Deze laatste heeft 2 standen. Eén voor “normaal” functioneren en één voor het zogenaamde “pannen”. Voor op het objectief nog vier knoppen om het automatisch scherpstellen even te blokkeren om bijvoorbeeld de compositie te wijzigen. Hier ook de ring om handmatig te kunnen scherpstellen.

Als je de lens oppakt is het eerste wat opvalt het gewicht. De lens is veel lichter als het lijkt en daardoor is het prima mogelijk om uit de hand te fotograferen. Wij hebben de lens op een aantal punten vergelijken met een al iets oudere Canon 300mm/F2.8. Wat meteen opvalt is dat de 400mm veel meer in balans is. De 300mm is wat topzwaar. Wij waren nieuwsgierig naar de kwaliteit van de beelden bij het fotograferen uit de hand. We hebben het objectief meegenomen op een aantal fotowandelingen en op de fiets. Het was nog lastig om een onderwerp te vinden, dat lijkt dan op dat moment even niet voorhanden.

We hebben de lens gebruikt op een fullframe camera de Canon 5DIII. Ook met 1.4 extender. In combinatie met die laatste zorgt dat voor een brandpuntsafstand van 560mm. De lens kan vanzelfsprekend ook gebruikt worden op een APS-C camera. Dit geeft een brandpunt van 640mm en met extender zelfs van 900mm. Bij gebruik van de 1.4 extender wordt de minimale lensopening 5.6. Wij hebben de lens ook getest met een Canon tussenring voor het fotograferen van planten. Met een minimale instelafstand van 3,5m (zonder tussenring) gaat dit prima. De autofocus van deze lens is snel, accuraat en stil.

Resultaten

Zoals eerder gezegd valt het niet mee om voldoende onderwerpen voor de lens te krijgen. De beelden zijn dan ook meer een indicatie van de mogelijkheden van deze lens als een uitgebreide test. De beide paardenfoto’s zijn uit de hand genomen. De plant (heelblaadje) en de ree vanaf statief.

Conclusie

De 400 is een heerlijke allround telelens. Door de gebruikte DO- technologie is fotograferen uit de hand – geholpen door het stabilisatie systeem – geen probleem. Wij hebben heel plezierig met deze lens gefotografeerd. Optisch is er niets mis mee, naar ons idee een ondergewaardeerde lens.


Vriendelijke groet,


Smitinbeeld


www.smitinbeeld.nl


Volg ons op Facebook

Schrijf je in...
Ontvang de laatste trends, updates
en aanbiedingen!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top