Alles wat je wilt weten over filters
Alles wat je wilt weten over filters
€ 0,00

Alles wat je wilt weten over filters

Alles wat je wilt weten over filters
17 november 2018
09:30 - 13:45
1e sessie - 09:30 - 10:45 € 0,00
Nog 15 plaatsen beschikbaar
2e sessie - 12:30 - 13:45 € 0,00
Nog 22 plaatsen beschikbaar

* Verplichte velden

Cameraland Studio
 • Gratis bezorging vanaf €50,-
 • Voor 17:30 besteld is morgen in huis
 • Meer dan 10.000 producten
 • Echt advies van onze experts
 • Klanten geven Cameraland.nl een 9,3
Kies je voordeelbundel

Omschrijving Alles wat je wilt weten over filters

Masterclass filtergebruik én live test van filterkwaliteit

Wanneer, waarom en hoe gebruik je het juiste filter? Tijdens dit unieke en gratis event leer je alles over filters, het gebruik, de verschillende soorten en de kwaliteit. We gaan zelf de optische kwaliteit van verschillende filters testen met behulp van een professionele resolutietester en een spectrum photometer. Daarnaast introduceren wij het nieuwe en zeer hoogwaardige filtersysteem van Sirui en bieden we een aantrekkelijke introductiekorting op alle Sirui systeemfilters.

Het "Alles over filters" vindt plaats op zaterdag 17 november. Er zijn 2 sessies, een van 09:30 tot 10:45 en een van 12:30 tot 13:45. Deelname is gratis, maar er zijn wel beperkte plaatsen. Meld je dus snel aan!

Wat laten we zien?

Dit event bestaat uit drie delen. Ten eerste een korte, intensieve masterclass filtergebruik met Cameraland-eigenaar en natuurfotograaf Ed Dorrestein. Hij legt aan de hand van eigen foto's exact de do's en dont's uit over filters en filtergebruik. Met name het gebruik van grijs(verloop) filters en polarisatiefilters komt aan bod.

Daarna is er uitleg van Robbert Langezaal van TSE Imaging over de kwaliteitsverschillen tussen de diverse merken filters, het verschil tussen UV filters en protectors en de testmethodes om de verschillen aan het licht te brengen. Hij zal hierbij specifiek ingaan op Hoya opschroeffilters en Sirui systeemfilters.

Ten slotte gaan we de kwaliteit van filters live testen met een geavanceerde spectrum photometer en een resolutietester. Heb je zelf filters? Breng ze mee en laat ze testen!


Speciale Actie!

10% Korting op alle Sirui systeemfilters

Profiteer tijdens deze Open School van 10% KORTING op alle Sirui systeemfilters.

10% korting op een goed statief geholpen door Ed.

Profiteer tijdens deze Open School van 10% KORTING op alle statieven.

Het programma


Sessie 1:
 • 9.30 uur: Masterclass filtergebruik met Ed Dorrestein
 • 10.00 uur: Alles over kwaliteit van filters met Robbert Langezaal
 • 10.15 uur: Live test van filters met de spectrum photometer en resolutiemeter
Sessie 2:
 • 12.30 uur: Masterclass filtergebruik met Ed Dorrestein
 • 13.00 uur: Alles over kwaliteit van filters met Robbert Langezaal
 • 13.15 uur: Live test van filters met de spectrum photometer en resolutiemeter

Alles over filters

Met de juiste filters bescherm je je lens én bereik je de allerbeste resultaten en magisch mooie foto’s. Over filters zijn echter veel vragen. Wat is het voordeel van een protectiefilter? Wanneer gebruik je een polarisatiefilter? Waar hangt de kwaliteit van een filter van af?

Filters professioneel testen

Om met de laatste vraag te beginnen, dat antwoord is eenvoudig: de kwaliteit van het glas en van de coatings bepaalt de optische eigenschappen van het filter. Het vaststellen van deze kwaliteit is minder eenvoudig. Dit gebeurt met een resolutietester (om scherpte en scheidend vermogen te testen) en een spectrum photometer (om kleurweergave te testen).

De resolutietester detecteert onzuiverheden in het filter, zoals onscherpte en oneffenheden. De testopstelling bestaat uit twee telescopen tegenover elkaar. Ze zijn afgesteld op ‘oneindige afstand’ waardoor een parallelle stralengang wordt bereikt. Aan de ene kant van een van de telescopen wordt een testdia aangebracht, belicht door een lamp. Aan de andere kant van de andere telescoop is een hoge resolutie videocamera opgesteld. Het te testen filter wordt in het midden tussen de twee telescopen geplaatst. Zo worden onscherpte en vervormingen direct zichtbaar.

De tweede testmethode is de spectrum photometer: deze detecteert exact het lichtverlies en de afbraak van het kleurenspectrum. Zo wordt bijvoorbeeld inzichtelijk hoeveel UV-licht een UV-filter eigenlijk blokkeert. Of hoeveel stops licht een grijsfilter daadwerkelijk tegenhoudt en of dit netjes verdeeld is over het hele kleurenspectrum.


Hoe worden filters gemaakt en getest? We vroegen het Robbert Langezaal TSE Imaging:

Soorten filters

Een protectiefilter beschermt bovenal het voorste lenselement. Het oppervlak is veel harder dan het objectiefoppervlak en zal dus veel minder snel beschadigen bij het poetsen. Daarnaast zal bij een val of stoot het filter de botsing opvangen zodat de kostbare lens onbeschadigd blijft. Een goed protectiefilter is volledig kleurneutraal en laat praktisch al het invallende licht door.

Daarnaast zijn er UV-filters. Deze filters waren in het analoge tijdperk cruciaal, omdat film erg gevoelig is voor UV-licht. Tegenwoordig worden UV-filters vooral hoog in de bergen gebruikt, waar de UV-straling heel sterk is. Sommige protectiefilters blokkeren trouwens ook UV-licht.

Een polarisatiefilter gebruik je vooral bij te veel, te fel (zon)licht en reflecties. Een polarisatiefilter biedt dan vier voordelen: het elimineert hinderlijke reflecties via water, sneeuw of glimmende voorwerpen; het blokkeert een deel van het licht, het verhoogt het contrast en het verbetert de kleuren.

Met een grijsfilter of ND-filter blokkeer je juist bewust een (groot) deel van het licht om een langere sluitertijd te verkrijgen. Dit kan om verschillende redenen wenselijk zijn, zoals voor het mooi vloeiend of wazig maken van bewegend water of als je overdag wil inflitsen maar niet wilt diafragmeren.

Meer weten over verschillende soorten filters en het gebruik? Bekijk onze uitgebreide informatiepagina over filters. En op onze categoriepagina filters vind je niet alleen een overzicht van alle verkrijgbare filters, maar ook uitleg over soorten en kwaliteit.


Cameraland Open School

Adres
Van Ostadelaan 290-292
1816 JH Alkmaar
+31 (0)88-515 01 00
Datum en tijd
Zaterdag 17 november

Tijdens het evenement kan worden gefilmd en/of gefotografeerd. Bij het aanmelden ga je ermee akkoord dat de Cameraland opnamen van jou kan maken en deze eventueel verspreidt via haar mediakanalen.
Laat meer zien
Laat meer zien
Productbeoordelingen
0 reviews
Vraag en antwoord

Stel een vraag over Alles wat je wilt weten over filters of lees vragen van andere klanten. Persoonlijke vragen over bijvoorbeeld bestellingen kun je stellen bij de klantenservice