Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 21 uur besteld, morgen in huis
Nieuwe en tweedehands producten
Categorieën
Merken

INTRO

Olympus is al jaren op de fotografiemarkt aanwezig. Sinds 1919 om precies te zijn. Ook in de markt van microscopen heeft Olympus een groot belang. Vroeger analoog met reflexcamera's en nu het bedrijf geen digitale reflexcamera's meer produceert huist de kracht van het Japanse in de systeemcamera's voor gebruikers die op zoek zijn naar reflexkwaliteit en snelheid. Voor de minder veeleisende gebruiker heeft Olympus een groot scala aan compactcamera’s op de markt. Ook binnen in de compactcamera's heeft Olympus een duidelijke line-up voor alle prijzen en kwaliteitseisen.


Kort geleden heeft Cameraland de OM-D serie van Olympus in de schijnwerpers gezet door over deze high-end toestellen twee dagen in het weekend een demo over te geven. Nu zijn de compact camera’s aan de beurt om gedemonstreerd te worden. Natuurlijk kunt u alle dagen langskomen om elke camera te bekijken maar op de demodag zal hier speciaal aandacht aan worden besteed en kunt u terecht met al uw vragen.Binnen de line-up heeft Olympus een duidelijke scheiding tussen de verschillende toestellen. In dit artikel behandel ik de belangrijkste: de Stylus, Creator en Tough serie. De overige twee series liggen dicht bij elkaar wat betreft beeldprestaties, prestaties bij weinig licht of snelheid weinig verschil met elkaar. Vermelding in de review is daarom niet noodzakelijk.

STYLUS


De Olympus Stlylus is recentelijk geïntroduceerd als vlaggenschip binnen de compactcamera's van Olympus. Vormgeving en design komt sterk overeen met de OM-D E-M5. Veel dezelfde knoppen vinden we terug en in dezelfde hoge kwaliteit als zijn grotere broer. Zelfs een elektronische zoeker is aanwezig op dit toestel. Dezelfde als die we op de OM-D E-M5 vinden. Absoluut een sterke eigenschap op een high-end compactcamera.


SENSORFORMAAT

Het grote verschil tussen de systeemcamera's zit in de afmetingen van de beeldsensor. Zoals in de meeste camera artikelen is dit een van de belangrijkste eigenschappen van een camera om naar te kijken wanneer we meerdere toestellen vergelijken. Zeker nu tegenwoordig hoger geplaatste camera's uit een lage klassen gaan concurreren met toestellen die laag geplaatst zijn in een hogere klasse.

Olympus heeft hier bewust voor het 1/1.7" sensorformaat gekozen (licht groen op de afbeelding). Dit om een groot zoombereik te kunnen combineren met een hoge lichtsterkte in een relatief kleine behuizing. Een camera met een grotere sensor zou immers veel grotere objectieven nodig hebben. De cropfactor bedraagt hierdoor 4.6x.Wordt het allemaal wat technisch? Hier de belangrijkste vuistregels:

  • Sensorafmetingen, lenskwaliteit, maximaal diafragma en digitale beeldverwerking bepalen de uiteindelijke beeldkwaliteit die een camera kan bieden.
  • Sensorafmetingen, zoombereik en maximaal diafragma staan met elkaar in verhouding. Een toestel dat 60x optische zoom haalt heeft per definitie een kleine sensor en een niet heel lichtsterke lens.


Grotere sensor:

+ Hogere fotokwaliteit. (meer detaillering ook na uitvergroten)
+ Beter bij weinig licht. (binnen)
+ Effect van scherptediepte. (geeft diepte aan de foto, meer emotie.)

- Grotere camerabody.
- Men moet bewuster scherpstellen door het ontstaan van scherptediepte. (meer kennis nodig)


Kleinere sensor:

+ Compactere camera body.
+ Compactere objectieven met veel tot extreem veel zoom.
+ Vaak goedkoper dan grotere sensoren.
+ Makkelijker een scherpe foto te maken een grote scherptediepte.

- Minder goed bij weinig licht. (binnen)
- Alles lijkt van voor tot achter scherp omdat er veel scherpte ontstaat. (Platte foto’s, weinig diepte of emotie)

ZOOMBEREIK, LICHTSTERKTE EN AUTOFOCUS


De Olympus Stylus 1 valt na een stukje uitleg over de techniek onder de compactcamera's met een vast objectief wat motor gestuurd zoomt. Het grote voordeel van de kleinere (kleiner dan zijn grote broer uit de OM-D serie) sensor in deze camera is een groot zoombereik. Van 28 mm tot 300 mm (10.7x optische zoom) en dat bij een constante lichtsterkte van F/2.8! Vrijwel alle compactcamera's verliezen hun lichtsterkte naarmate men verder inzoomt.


Beeldstabilisatie in dit toestel is niet overgenomen uit de OM-D serie waar gebruikt wordt gemaakt van het 5-assige stabilisatie systeem. In dit objectief wordt gebruik gemaakt van een optische beeldstabilisator, omdat dit veel goedkoper is om te ontwikkelen. Omdat het objectief niet verwisseld kan worden, is er geen noodzaak voor een beeldstabilistator in de body.Wat autofocus betreft een dikke pluim. Het toestel reageert razendsnel wanneer de scherpte verlegd moet worden van voor naar achter en andersom, het toestel is accuraat en dat zelfs bij slechte lichtomstandigheden. Een kenmerk van een camera uit een hogere klasse: hij doet het altijd!


Het zoomen gaat zoals eerder genoemd motor gestuurd en is, zoals bij de meeste compactcamera’s, met de wijsvinger bij de ontspanknop te regelen. Wat erg handig is, is de extra zoomknop aan de zijkant van de camera. Met name voor filmers of wanneer men fotografeert vanaf het LCD-scherm naar beneden gekanteld is deze knop erg handig.


Een macrostand is bij Olympus altijd aanwezig. Normaal stelt de camera scherp vanaf 10 cm. Door de super-macrostand te gebruiken kan het objectief zelfs tot 5 cm vanaf het onderwerp scherpstellen.

FOTOGRAFISCHE MOGELIJKHEDEN


Zoals we mogen verwachten van een camera van dit kaliber biedt deze volop mogelijkheden om zelf als fotograaf meer controle uit te oefenen over het uiteindelijke beeldresultaat. De bekende instelknop boven op de camera stelt de gebruiker in staat een keuze te maken tussen bijvoorbeeld diafragma voorkeuze of sluitertijd voorkeuze. Via het grote draaiwiel aan de rechterkant kan de instelling aangepast worden. Aan de lens zit een ring die geprogrammeerd kan worden op bijvoorbeeld diafragma voorkeuze.


Schakelen tussen manueel focus en autofocus kan eenvoudig door de schakelaar aan de voorkant om te zetten. De hybride lensring kan nu gebruikt worden om handmatig scherp te stellen. Het toestal zal het scherpstelgebied fors vergroten zodat het makkelijker wordt om scherp te stellen met de hand.


Het LCD-scherm van de camera is ook gelijk aan de OM-D E-M5 en kan dus net zo handig uitgeklapt worden en aangeraakt worden voor touch-autofocus.De zoeker op de camera is de beste tot nu toe gezien op een compactcamera net z'n groot zoombereik. Dezelfde elektronische zoeker als op de OM-D E-M5 die met een beelddekking van 100% meer laat zien dan menige reflex camera.


Een handigheid ingebouwd in de zoeker is de sensor die registreert of de gebruiker de camera aan het oog houdt of via het LCD wil fotograferen. Indien het toestel aan het hoog gehouden wordt, schakelt het LCD-scherm automatisch uit. Dit komt de batterijprestaties ten goede en geeft een veel betere houding wanneer men fotografeert. Door met een camerazoeker te fotograferen creëert de fotograaf een statief van eigen lichaam waardoor de houding veel stabieler is en de foto een grotere kans van slagen heeft.Wi-Fi is ook standaard aanwezig op de Stylus 1. Hierdoor kan men makkelijk een smartphone of tablet als afstandbediening gebruiken. Ook kan eenzelfde apparaat gebruikt worden om de beelden op te bekijken en via de GPS sensor in de smartphone kunnen de GPS coordinaten aan de foto gekoppeld worden.


Een gratis App is te downloaden vanuit de AppStore of PlayMarket en te installeren op een tablet of smartphone waar respectievelijk Android of iOS op draait.

CREATOR


De Creator serie bestaat uit twee types. De XZ-2 en de XZ-10. Ook deze toestellen zijn gericht op fotografen die zelf meer controle willen uitoefenen op de foto. Ook deze camera's behoren tot het high-end compactcamera segment tussen de €200 en de €400.


De XZ-2 heeft zelfs dezelfde maat sensor als de Stylus 1. De XZ-10 is meer bedoeld als overkoepelend model tussen de eenvoudigere series er onder voor consumenten die toch een camera willen met meer instelmogelijkheden, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen.


Een belangrijk aspect van compactcamera's uit het high-end segment is dat het zoombereik vaak korter is in ruil voor kwaliteit. Anders uitgelegd betekent dit dat de beeldsensor groter is dan de lager geprijsde modellen en daardoor het zoombereik afneemt. Een grotere sensor betekent immers meer detail in de foto. Ook is het zoombereik vaak korter omdat de lenzen lichtsterkter zijn. Een lens die heel veel zoom heeft zal nooit heel lichtsterk kunnen zijn omdat deze dan automatisch groter wordt. Hier kan de gebruiker bewust kiezen of men gaat voor veel zoom met wat mindere kwaliteit en prestaties bij weinig licht of een toestel wat veel meer detail vastlegt ten koste van het zoombereik.


Deze keus is voor veel mensen lastig omdat men vaak het beste van twee wereld wil. Een toestel die alles perfect kan bestaat niet. Een auto die en een open dak heeft, tegelijkertijd 4000KG kan trekken, ruimte voor 7 personen heeft en toch 250 km/h als topsnelheid haalt bestaat immers ook niet!


Veel camerafabrikanten maken toestellen die het beste van alle werelden bieden. De high-end compactcamera's van Olympus bieden bijvoorbeeld prestaties in alle situaties. Een prima keus voor algemeen gebruik.

OLYMPUS XZ-2


De XZ-2 is ontworpen als kleine broer van de Stylus 1 en kent ook een aantal overeenkomsten. Hierboven genoemd het belangrijkste:

  • De beeldsensor.
  • Ook de handige functieknop voor het wisselen tussen autofocus en manueel focus en het hybride draaiwiel zijn overgenomen.
  • Het LCD-scherm is net als de Stylus 1 uitklapbaar en heeft touch-screen mogelijkheden.


Hieronder een foto die gemaakt is met de XZ-2. Hierop is uitstekend de scherpte die het objectief te bieden heeft te beoordelen. Ook de kwaliteit van de achtergrond onscherpte is zeer goed voor een camera van deze afmetingen. Deze foto is binnen in de winkel uit de hand gemaakt bij kunstlicht op de diafragmavoorkeuze stand (A) vaar maximale achtergrond onscherpte.


Het scherpstellen zelf met deze precessie (precies op het Olympus logo) is wat lastiger, omdat bij een compactcamera het scherpstelveld wat lastiger en minder precies te wijzigen is. Hier moet ik meteen een tegenargument op geven omdat het touch-screen dit vergemakkelijkt. Ik drukte simpelweg op het scherm waar ik het scherp wilde hebben en drukte af. De camera op de foto is de XZ-10. Foto is gemaakt met de XZ-2.Een erg handige toevoeging voor de XZ-2 is de macroverlichting van Olympus. Dit zijn twee kleine buigbare LED lampjes, gevoed door de camera accu en afzonderlijk te regelen. De flexibele arm is 17cm lang en hierdoor zijn de lampjes prima te verbuigen en vlak bij het objectief en onderwerp te plaatsen. Dit is nodig wanneer de fotograaf de super-macrostand gebruikt. 5cm is de minimale scherpstelafstand. Dit wordt gemeten vanaf de sensor. De lens zit er nog tussen wat betekent dat het onderwerp zich op minder dan een centimeter van het objectief kan bevinden. Meten we de minimale scherpstelafstand vanaf de lens, bedraagt deze 1cm.Bovenstaande foto is gemaakt met de XZ-2 en de MAL-1 Macroverlichting.


Goede verlichting bij macrofotografie is belangrijk omdat de fotograaf al gauw in zijn eigen licht staat omdat hij zich zo dicht bij het onderwerp bevindt. De camera verandert door de 'tentakels' in een soort octopus maar laat zich zeer fijn bedienen wanneer men een close-up foto maakt. De MAL-1 van Olympus kost maar €49,- en is een compacte en zeer nuttige oplossing voor de fotograaf die veel close-up's maakt.


OLYMPUS XZ-10


Direct onder de XZ-2 volgt de XZ-10 in de line-up en biedt voor €150,- minder toch een prima camera voor mensen die het liever zo compact mogelijk hebben. Uiteraard heeft dit model ook de fantastische hybride draairing alleen is deze beperkter in mogelijkheden ten opzichte van zijn grotere broer. Op deze camera is de bediening beperkt tot het het wijzigen van het diafragma of sluitertijd.


Het belangrijkste verschil met zijn grotere broer is de kleinere beeldsensor. Omdat dit model bewust kleiner in afmetingen en lager in prijs moest zijn is er gekozen voor een sensor van 1/ 2.3" groot. Het zoombereik is haast vergelijkbaar met z'n grotere broer, 5x optisch en omgerekend naar kleinbeeld equivalent 26-130mm bij een maximaal diafragma van F/1.8-2.7.


Het LCD-scherm bij de XZ-10 is even groot en goed als zijn grotere broer, dit scherm is echter niet uitklapbaar. Wel heeft het scherm dezelfde touch-screen mogelijkheden als de XZ-2. De macromogelijkheden zijn ook gelijk aan de XZ-2 maar zonder flitsschoen kan men de handige macroverlichting niet gebruiken.De accuduur bij de XZ-10 is korter dan bij de XZ-2: De Li-50B in de XZ-10 haalt maximaal 240 shots waar de Li-90B maximaal 340 shots haalt.

TOUGH


Een bijzonder interessante lijn voor de avontuurlijke fotograaf die opzoek is naar een klein toestel wat makkelijk mee te nemen is en tegen een stootje kan. De Tough serie bestaat uit een aantal modellen die allemaal tegen water kunnen en een val kunnen overleven. Ook zijn dit soort toestellen uitstekend geschikt voor kinderen of gebruikers die niet zo voorzichtig zijn met hun camera. Er zijn maar weinig compacte toestellen die het kunnen navertellen na een valpartij.


Dit kan onder andere door het ontbreken van een lens die naar buiten komt bij het inschakelen van de camera. Het ontbreken van deze lens betekend echter ook een korter zoombereik en minder lichtsterke objectieven. (TG-2 uitgezonderd) Het resultaat is een veel sterkte constructie met goede afdichtingen bij de openingen tegen zand en vocht. Luxere modellen hebben ook nog extra verlichting voor fotografie onderwater en kunnen zelfs tegen temperaturen onder nul. Ook zijn functies als GPS standaard aan boord.


Dit soort toestellen zijn uitstekend geschikt voor gebruikers die het toestel voornamelijk in extreme omstandigheden willen gebruiken. Iemand die veel bij weinig licht fotografeert of veel wil kunnen inzoomen kan beter kiezen voor een camera met een groot zoombereik of een grotere beeldsensor. Voor hen die een "makkelijk" toestel voor snel gebruik zonder nadenken willen is de Tough lijn van Olympus een uitstekende keus.TG-630

Waterdicht tot maximaal 5m diep, schokbestendig tot 1,5m en vorstbestendig tot maximaal -10 graden Celsius en dat voor €199-. Dit zijn specificaties die er niet om liegen voor een camera van dit bedrag.


TG-830

In veel opzichten gelijk aan zijn kleinere broertje alleen degelijker uitgevoerd. GPS met elektonisch kompas is standaard aan boord. Het toestel kan tot 10m onder water gebruikt worden en een val van 2,1 meter overleven. Ook tot -10 graden Celsius werkt dit toestel. Een verbetering ten opzichte van de TG-630 is de drukbestendigheid tot 100KG. En volwassen man kan dus zonder probleem bovenop de camera gaan staan. Zeer uniek voor een compactcamera.


TG-2

Fantastische macroprestaties door de macroverlichting die standaard aan boord is. Olympus noemt dit de microscoopmodus waarbij de camera het zoombereik tot 200mm gebruikt (kleinbeeld equivalent) terwijl de camera zich op slecht 1cm afstand van het onderwerp bevind! Opmerkelijk dat dit toestel de snelste in deze serie is evenals de meest lichtsterke met zijn F/2.0 lens. Het OLED scherm is bij Olympus zeer helder en beter van kwaliteit van de lagere modellen.

De TG-2 heeft ook een grote hoeveelheid filters aan boord, speciaal voor onderwater fotografie. Ook een goede stabilisatie is standaard. Het toestel heeft wat Olympus benoemd als "Tikbediening". De werking hiervan zal tijdens de demodag ook gedemonstreerd worden. Het toestel is uitgerust met een aantal bewegingssensoren die een tik op het toestel in verschillende richtingen kan herkennen. Het nut hiervan is dat het toestel prima te bedienen is met handschoenen of onderwater waar knoppen moeilijk te zien of te voelen zijn. Uiteraard is dit topmodel het beste bestand tegen extreme omstandigheden (wind, vorst, water, sneeuw, stof, modder, hoogtes etc.)
Schrijf je in en je ontvangt onze laatste trends, updates & aanbiedingen!
loadingLoading...
To Top