Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 21 uur besteld, morgen in huis
Nieuwe en tweedehands producten
Categorieën
Merken

INTRO


Lensbaby is een compleet lenzen systeem volledig inzetbaar voor de bekende reflexmerken Canon, Nikon en Sony, en deels voor diverse systeemcamera´s waaronder: Sony, Samsung, Olympus en Panasonic bestaat er een Lensbaby die past op de lensmount. Het Lensbaby systeem is ontworpen door Craig Strong, een fotojournalist die liever zijn creativiteit tijdens het maken van de foto uit in plaats van in de nabewerking achteraf. Hij heeft hiervoor zijn eigen objectieven ontworpen: Lensbaby is geboren!


Eén van de belangrijkste kenmerken van Lensbaby objectieven is dat het gedeelte waar het glas van de lens in zit beweegbaar is zodat men het scherptegebied, ook wel de sweet-spot genoemd, verplaatsen kan simpel door de lens te buigen. Bij een regulier objectief is het objectief altijd recht en kan men de scherptediepte in een foto enkel van voor naar achter horizontaal verlegen. Hieronder een bewegend plaatje van een Composer Pro met Sweet 35 Optic waarop te zien is hoe het objectief te bewegen is.Een ander kenmerk van lensbaby is dat het objectief voornamelijk uit plastic en/ of glas bestaat. De Lensbaby´s bevatten geen van alle elektronica of autofocusmotoren. Het scherpstellen gaat manueel. Bij de meeste optics gaat ook het verwisselen van het diafragma met de hand door het bijgeleverde magnetische pennetje.Bij de professionelere camerabody´s kan de gebruiker de lichtmeter in de camera gebruiken om het licht te meten en dus ook in diafragmavoorkeuze werken. Bij alle overige toestellen werkt men volledig manueel.


Een Lensbaby objectief is bedoeld voor creatieve en artistieke fotografen die van fotograferen houden op de basis manier: Volledig manueel de camera instellen, de scherpte bepalen, de scherptediepte verleggen, de compositie bepalen en afdrukken. Eens Lensbaby lens is minder geschikt voor iemand die liever op de automaat werkt en de keuze van het diafragma en de sluitertijd liever overlaat aan de camerabody.

LENSBODY


Spiegelreflex- en systeemcamera fotografen zijn al bekend met de diverse objectiefmogelijkheden. Lensbaby doet daar nog een schepje bovenop door binnen in de lensbody ook het objectief verwisselbaar te maken. Hieronder een overzicht:


Composer Pro
Is het meest veelzijdige objectief. Wordt standaard met de Sweet 35 Optic of het Edge 80 Optic geleverd. Solide kunststof body met metalen bajonet. Een vergrendeling zorgt ervoor dat de lens vrij kan rond draaien in de mount en er een vergelijkbaar resultaat bereikt kan worden als met een tilt-shift objectief.


Spark
Zeer creatief model voor de artistieke fotograaf. Met deze lensbody maak je geen één foto hetzelfde. Concept hetzelfde als de Composer Pro alleen is de lens niet vast te zetten. De fotograaf dient de ingestelde kanteling zelf vast te houden. Vaste 50 mm f/5.6. Niet aan te raden in combinatie met de zwaardere optics (Fisheye, Sweet 35 en Edge 80).


Scout
Enige vaste Lensbaby waarbij de objectiefbaan niet verdraaibaar is. Ontworpen voor de Fisheye Optic omdat alleen bij een rechte objectiefbaan het beeld perfect in het midden zit.

OPTICS


Voor de diverse lensbody´s zijn er verschillende Optics, ook wel objectiefjes genoemd. Zo kan men bijvoorbeeld in de Composer Pro een Edge 80 objectief stoppen en deze ook vervangen voor een Sweet 35 voor een ander perspectief of effect.Het Edge 80 Optic en het Sweet 35 optic zijn de enige optics die net als een normaal objectief een diafragmablad hebben waar men doormiddel van de diafragmaring het diafragma kan aanpassen.


De huidige line-up:


Edge 80
Portret lens in de line-up, 12-bladig diafragma 80mm objectief van glas, f/2.8 - 22. Standaard bij de Composer Pro.


Sweet 35
Veelzijdige optic, vaste 35 mm lens met 12-bladig diafrgama. f/2.5 – 22.


Soft Focus
Vaste 50 mm optic met drop-in diafragma van f/2.0 t/m f/22 handmatig te vervangen.


Fisheye
Betaalbaar fisheye effect via het Lensbaby systeem. Vaste 12mm en net als de Soft Focus Optic met een magneetje het diagragma te wisselen van maximaal f/5.6 tot f/22.


Double Glass
Vaste 50mm optic en net als de Soft Focus Optic met een magneetje het diagragma te wisselen van maximaal f/5.6 tot f/22. Deze optiek is van glas en geeft een veel scherper beeldresultaat dan bijvoorbeeld de Plastic optic.


Het verwisselen van optics gaat eenvoudig met de Optics Swap Tool, bijgeleverd en tegelijkertijd het doosje om een optic in te bewaren wanneer deze niet gebruikt wordt.


COMPOSER PRODeze Lensbaby begon als de Composer en is inmiddels verbeterd uitgevoerd onder naam van de Composer Pro. Dit is de meest gebruikte Lensbaby omdat deze het meest veelzijdig is. De ring het dichtst bij de camerabody geeft de gebruiker de mogelijkheid het objectief vrij te bewegen in de mount en stelt deze in staat de sweet-spot niet alleen horizontaal maar ook diagonaal te verleggen. Op de afbeelding hieronder is te zien dat het geel gemarkeerde gebied de sweet spot van de scherpte is. Alleen met Lensbaby is dit resultaat te bereiken. Zelfs achteraf met Photoshop ziet het er niet zo natuurlijk uit.


De afbeelding hieronder is gemaakt met de Composer Pro + Edge 80 Optic.In het filmpje hieronder is prefect te zien hoe men door Lensbaby optimaal te benutten bijzondere creatieve resultaten kan behalen die met een normaal objectief niet haalbaar zijn. Hierin wordt ook duidelijk hoe het verleggen van de scherpte werkt.


SPARK


Fotograferen met de Spark gaat anders dan met de Composer Pro omdat de kantel-as niet vast te zetten is. Dit geeft veel meer artistieke vrijheid en het idee dat men geen een precies dezelfde foto maken kan. Scherpstellen gaat door middel van het indrukken van de Spark richting de camerabody. Door de grote ring is dit goed te doen met de linker hand tijdens het fotograferen.


De Spark is leuk om kennis te maken met de mogelijkheden binnen de Lensbaby wereld omdat deze al voor €79,95 te koop is voor Canon of Nikon. Omdat de Spark volledig aan een rubberen accordeon achtige trekzak hangt wordt afgeraden hierop de zwaardere Edge 80 Optic of de Fisheye Optic te bevestigen.


SCOUT


De scout is op de markt gezet om gebruikers een goedkoper alternatief te bieden op een duurder fisheye objectief. Voor fisheye lens met autofocus betaal je al gauw meer dan €500,- terwijl de Lensbaby Scout met Fisheye Optic maar €179,- kost.


De lens is de eerste Lensbaby met een rechte bouw, de slogan doet daarom ook zijn naam aan: "The first Lensbaby that doesn´t bend."Op een full-frame body krijg je een mooi rond beeld waarop de volledige beeldcirkel te zien is. De zwarte randen ontstaan omdat de sensor rechthoekig is en de beeldcirkel van het objectief kleiner is. Ook de Scout werkt volledig handmatig en zal de gebruiker met de magnetische diafragmaringen het diafragma moeten wijzigen.


De minimale scherpstelafstand is een belangrijk kenmerk van de Scout met Fisheye optic. De gebruiker kan de lens haast tegen het onderwerp aanduwen zo dicht op het onderwerp kan er gekropen worden. Dit is erg leuk voor creatieve effecten. Wel moet er opgepast worden de frontlens niet tegen het onderwerp aan te stoten en kan de fotograaf soms met zijn eigen schaduw storende schaduwen creëren. Dit is echter bij de meeste lenzen met een brede kijkhoek zo en mag het succes van dit kleine objectiefje niet in de weg zitten.

ACCESSOIRES


Naast de verschillende lenzen en optics zijn er een nog meer creatieve mogelijkheden boven op de eerder besproken lensbody´s en optics:


Macro Converters
Bestaande uit een 8mm en een 16mm converter die samen als 24mm converter de gebruiker vanaf circa 12cm laat scherpstellen. Bijvoorbeeld de combineren met de Edge 80 voor een macro-portretlens effect.Wide Angle Converter
x0.42 converter vermindert de brandpuntafstand van alle Lensbaby´s van 50mm naar 21mm.


Creative Aperture Kit
Laat de gebruiker de vorm van het diafragma veranderen van een reguliere cirkel naar bijvoorbeeld hartjes. Feitelijk de opening waardoor men fotografeert creëert de bokeh.

Schrijf je in en je ontvangt onze laatste trends, updates & aanbiedingen!
loadingLoading...
To Top