Review Nikon Coolpix A

Jemig, nú nog een test van de Coolpix A? Die is al sinds 2013 op de markt, en een klapper is het bepaald nooit geworden. Maar ja, Cameralands chef inkoop wist er een paar tegen een scherpe prijs te bemachtigen. Voor het bedrag dat hij nu kost kon het wel eens een heel erg interessante camera zijn. Want: compactcamera met APS-C beeldsensor, Nikon reflexkwaliteit op zakformaat dus. Dat kan toch niet slecht zijn. Of?

SPECIFICATIES NIKON COOLPIX A
Gewicht 299gr
Bestandsformaat JPEG, RAW
Sensor type APS-C
Resolutie 16,2MP / max. 4928 x 3264 pixels
Video Full HD 1920 x 1080/30p
ISO Auto, 100 - 25600
Frames per second 4fps
Scherm 3" TFT-LCD

Meningen worden snel gevormd op het internet. Toen er geruchten waren dat Nikon met een compactcamera kwam die de kwaliteit van een reflex zou leveren, was het enthousiasme groot. Nadat hij er eenmaal was, leek iedereen wakker te schrikken. Wat moet je met alleen een 28 mm groothoek - geen zoom dus? En had die scherpstelling niet wat vlotter gekund? Over de kwaliteit overigens geen klachten.

Nu we drie jaar verder zijn mag je het concept van de Coolpix A bést nog eens wegen. Inmiddels zijn er meer compacts met een grote sensor en een vaste, niet zoomende groothoeklens. Leica heeft er een paar, Fujifilm, Sony heeft de R1 camera's, Ricoh heeft wat. Fotograferen zonder zoom staat inmiddels in hoger aanzien. Het dwingt je inventiever te fotograferen, je onderwerp goed te verkennen, meer tijd te nemen voor een foto. Slow photography, eindelijk. De achterblijvende verkopen van de Coolpix A leveren nu een voordeel op: Nikon ruimt hem op. De prijs is erg gunstig.

Slome AF of valt het wel mee?

Aan de zijkant van de Coolpix A zit een heel belangrijk schakelaartje. Daarmee stel je het autofocusbereik in. Het normale bereik is 50 cm tot oneindig. Het tweede bereik is 20 cm tot oneindig. Gebruik je de uitgebreide scherpstelstand (vanaf 20 cm), dan kost scherpstellen op een onderwerp op normale afstand veel tijd. Gebruik je de normale stand, dan is de camera echter véél sneller. Daarmee is de kritiek op de slome scherpstelling meteen al aardig weerlegd.

Dus: gebruik de dichtbijstand alléén als je ook werkelijk dichtbij fotografeert. Toen ik dat eenmaal had ontdekt - schade en schande - heb ik héél plezierig met de Coolpix A lopen fotograferen. Hij stelt zo snel scherp als een doorsnee systeemcamera van twee tot drie jaar geleden. Niks mis mee. Voor veruit de meeste onderwerpen gewoon prima.

Van landschap tot popconcert

Toen ik nog dacht dat de Coolpix A sloom was, dacht ik: mooi voor rustige landschapsfotografie, maar meer zit er niet in. Inmiddels weet ik beter. Die compacte, goed te hanteren Coolpix A is een uitstekende slenter- en wandelcamera. Maar het cameraatje ging ook mee op stedentrip en naar muziekoptredens en beviel ook daar uitstekend. Tijdens de concerten gebruikte ik de continu-stand voor korte bursts van vijf tot tien opnamen. Dat leverde massa's goede shots op, mede door de tamelijk hoge continu-snelheid van 4,5 bps! Voor alle situaties waarbij je acties onder moeilijke lichtomstandigheden moet fotograferen is deze instelling een dikke aanrader.

Hoge ISO's dik in orde

De 16 MP CMOS beeldsensor van de Coolpix A zit ook in de Nikon D7000. De prestaties zijn uitstekend. ISO 1600 is zonder meer goed te gebruiken, zonder dramatisch detailverlies, 3200 en 6400 zijn ook serieus inzetbaar. Dat maakt deze Coolpix A tot een prima available light camera!

Bijkomend feestje is dat de JPEG's die eruit komen uitstekend bruikbaar zijn. Niet perfect, vaak moet je wel wat aan de schaduwen trekken om ze wat opener te krijgen. Een schuifje aan de middentonen maakt alles ook net nog wat pittiger. De ruisonderdrukking is helemaal goed. Soms wil je een tikje meer verscherping, Nikon is daar een beetje voorzichtig mee. Doorgaans biedt het JPEG-bestand voldoende speelruimte voor deze kleine bijstellingen. Je moet je zeker niet verplicht voelen in RAW te werken. Ook in dat opzicht is deze Nikon al helemaal van deze tijd.

Wat een mooie lens!

De Nikkor 28mm f/2.8 (equivalent) is de absolute parel van deze camera. Deze plat gebouwde groothoek levert een hoge scherpte van hoek tot hoek. Hij is beter dan de vergelijkbare lens van de Fujifilm X70. De achtergrondonscherpte is mooi zacht. De lens zit dicht op de CMOS beeldsensor. Lichtafval - donkere hoeken bij de grootste diafragma-opening - is dan onvermijdelijk. Maar Nikon heeft er wel iets aan gedaan om het zo goed mogelijk tegen te gaan: de microprisma's op de sensor zijn namelijk speciaal op de stralengang van dit objectief afgestemd. Op f/2.8 blijven de hoeken nog wel een tikje donkerder. Het is softwarematig heel makkelijk op te lossen. Als je het al wilt, want vaak werken die iets donkerder hoeken juist prima.

Even leren kennen is wel nuttig

De Coolpix A heeft een paar eigenaardigheidjes. Zo lijkt de instelling van een belichtingscorrectie niet te worden doorgevoerd naar het lcd-scherm. Is gelukkig niet zo, want als je de ontspanknop indrukt zie je wel degelijk het resultaat van je gekozen correctie. Nikon wil je gewoon zo lang mogelijk via een optimaal helder scherm laten fotograferen en laat de preview pas ingaan wanneer je de ontspanknop half indrukt. Eigenlijk prima, je moet het alleen even weten. Nog zo'n weetje: de ring rond het objectief is draaibaar, maar heeft alleen een functie als je manual focus gebruikt. Van andere edelcompacts ben je gewend dat je aan zo'n ring zelf een favoriete functie kunt toekennen, hier gaat dat niet. Handmatig scherpstellen gaat prima. Zo'n groothoek nodigt uit tot een hyperfocaalinstelling, bijvoorbeeld f/11, afstand 1,5 m en je bent scherp van 75 cm tot oneindig. Je hoeft dan dus niet meer scherp te stellen en kunt extra snel fotograferen.

Basic is beter?

Kiezen voor de Coolpix A is goed voor je lijf en voor je hersens. Want zoomen doe je met je benen, de lens heeft een vaste beeldhoek van 84 graden. Kiezen voor de Coolpix A is ook prikkelend voor je creativiteit. Doordat je niet kunt zoomen ga je - als er een goede fotograaf in je steekt - vanzelf veel meer aandacht besteden aan beeldopbouw, perspectief en verhoudingen. Verder is de ruime beeldhoek goed geschikt voor snaphots en dus straatfotografie. In het landschap valt op dat het scherm mooi helder is en een royale inkijkhoek heeft, terwijl 28 mm ideaal is voor ruimtelijke overzichten, al dan niet met elementen in de voorgrond die je foto diepte verlenen. Ben je een liefhebber van een neutrale beeldweergave, dan vind je de 28 mm groothoek (equivalent) misschien net even te heftig.

Op en top Nikon

Ruim drie jaar na z'n introductie is de Coolpix A nog steeds interessant. Nikon reflexgebruikers zullen blij zijn met de herkenbare menu's, wie van een andere camera af komt zal er zich waarschijnlijk vlot op thuis voelen. Met zijn bijzondere concept heeft de Coolpix A een beperkte groep liefhebbers gevonden. Met z'n lage prijs mag deze groep bést nog wel wat groter worden. Eigenlijk is het mooie objectief de prijs van de camera alleen al waard. Verder: heel veel reflexkwaliteit in een plat formaat. Meer inspiratie opdoen? Kijk de Flickr-pagina van de Coolpix A.

Lars Polder

Cameraland-medewerker, fotograaf, schrijver

Lars Polder is verkoopmedewerker bij Cameraland en wandelende fotografie-encyclopedie. Hij heeft verschillende praktische fotografieboeken geschreven en geeft regelmatig workshops.