Altijd en overal stroom, hoe handig is dat?

ALTIJD EN OVERAL STROOM, HOE HANDIG IS DAT?

ALTIJD EN OVERAL STROOM, HOE HANDIG IS DAT?

Veel mensen voelen bij tijd en wijlen de behoefte om zich helemaal terug te trekken uit hun dagelijkse omgeving. Lekker erop uit met een tentje, even back to basic. Maar hoe basic willen we het eigenlijk? Op een luchtbedje slapen in plaats van een dik matras? Prima, na een actieve dag in de buitenlucht slaap je toch beter. Op een klapstoeltje zitten in plaats van je luxe leren bank? Lijkt ons geen probleem. Koken op een campingfornuis? Natuurlijk, voor die heerlijke pannekoeken heb je maar één pitje nodig. Een week of langer geen gebruik maken van je camera, laptop of smartphone? Ho, wacht eens even....

Hoe basic we ook gaan reizen, de meeste mensen willen toch graag wel de mogelijkheid om hun mobiele apparaten te kunnen gebruiken. En daarvoor heb je stroom nodig! De meeste smartphones en digitale camera's zijn na een dag gebruik wel redelijk opgeraakt en moeten weer aan het stroominfuus. Hoe doe je dat zonder een stopcontact in de omgeving? Als je met de auto reist, kun je gebruik maken van een carcharger. Hiervoor moet je alleen wel de motor aanzetten, wat je alleen doet als het nodig is. En wat als je helemaal geen auto hebt?


Stroom voor onderweg

Er zijn de afgelopen jaren diverse producten op de markt gebracht die erop gericht zijn om je onderweg van stroom te voorzien. De meest bekende hiervan zijn waarschijnlijk de powerbanks, wat eigenlijk oplaadbare accu's zijn waarmee je andere electronische apparaten weer op kunt laden. Super handig, totdat je powerbank zelf leeg is... Voor veel mensen is dit echter wel een perfecte oplossing voor situaties waarin je tijdelijk geen toegang hebt tot een oplaadpunt.

Powerbanks
Powerbanks komen in diverse uitvoeringen voor verschillende toepassingen. De capaciteit wordt weergegeven in milliampère-uur (mAh). Een hogere capaciteit betekent dat er meer stroom in je mobiele oplader kan en je dus meer of vaker op kan laden. Powerbanks met een capaciteit tot 2600 mAh zijn bijvoorbeeld geschikt om een smartphone één keer op te laden, maar schieten tekort voor het opladen van een camera of tablet (tenzij je nog even een paar foto's wilt kunnen maken). Powerbanks vanaf 5000 mAh zijn weer meer geschikt voor zwaardere apparaten en je hebt zelfs powerbanks met een capaciteit van 20.000 mAh waarmee je diverse apparaten eenvoudig tegelijk kunt opladen. Nadeel van powerbanks met een grote capaciteit is dat deze wel een stuk groter en zwaarder zijn dan de kleinere varianten.

Let bij het aanschaffen van een powerbank goed op de stroomsterkte!
Voor een smartphone en een compactcamera heb je een USB-uitgang met een stroomsterkte van 1A (1000mA) nodig, deze waarde zie je meestal terug bij de kleinere en goedkopere powerbanks. Voor tablets en grotere camera's heb je meestal tussen 2- en 2.4A nodig, deze apparaten kun je dus niet opladen met de kleinere powerbanks. Veel powerbanks hebben twee USB-uitgangen, één met 1A en een ander met 2A. Let er dus goed op dat je het juiste apparaat op de juiste USB-uigang aansluit.


Genoeg stroom om een koelkast te laten draaien

Powerbanks zijn super handig voor wie een mobiele telefoon of een digitale camera één of enkele keren wil kunnen opladen, maar voor zwaardere apparaten heb je echt meer power nodig. Hiervoor zijn er oplaadbare accu's die je koelkast, maar bijvoorbeeld ook een flitsset van stroom kunnen voorzien. Dat laatste is geweldig voor fotografen die op locaties waar geen oplaadpunt is met studioflitsers willen fotograferen, maar bijvoorbeeld ook voor videografen die een hele dag opnamen moet maken en verzekerd moeten zijn van stroom.

Goal Zero heeft met de Yeti 150 Solar Generator een mobiele generator uitgebracht met een hoge accu capaciteit en diverse uitgangen. Het is de ideale oplader en stroomverzorger voor op de camping, op safari en foto expeditie, of voor in de boot. De Yeti 150 heeft een aansluiting voor 230 volt apparaten, een USB oplader uitgang en een standaard 12 volt aansluiting met sigarettenplug, zoals je ook in de auto tegenkomt, en een standaard 12v DC adapter plug. Je kunt er dus van alles op aansluiten!


Je eigen stroom opwekken

Voor wie langere tijd zonder stroom zit, maar wel zijn of haar apparatuur wil opladen, is een powerbank of een accu maar een tijdelijke oplossing. Je kunt iets langer gebruik maken van je telefoon of camera, maar uiteindelijk zal je powerbank ook leegraken en kom je toch echt zonder stroom te zitten. Wat als je nou kosteloos je eigen stroom kon opwekken? Wij hebben goed nieuws voor je, dat kan namelijk!

Mobiele zonnepanelen
Een mobiel zonnepaneel is een draagbare versie van de zonnepanelen die op daken worden gemonteerd, hiermee ben je in staat om op elke locatie stroom op te wekken door middel van zonne-energie. Helemaal nieuw is dit overigens niet, maar de laatste generatie mobiele zonnepanelen werkt wel een stuk efficiënter dan die van 10 jaar geleden en zijn zeer breed toepasbaar. Moderne mobiele zonnepanelen zijn opvouwbaar en lichtgewicht, zodat je deze ook eenvoudig mee kunt nemen tijdens het fietsen of wandelen. Je kunt deze zelfs uitgeklapt aan een rugzak bevestigen, zodat je stroom opwekt terwijl je onderweg bent!

Hoe gebruik je een mobiel zonnepaneel?
Je zou denken dat het simpel een kwestie is van je telefoon of camera aansluiten aan een zonnepaneel en opladen maar. Dit kan ook, maar is wel sterk af te raden. De stroomvoorziening van een zonnepaneel fluctueert, deze is namelijk afhankelijk van de kracht van de zon, en levert hierdoor geen constante energie. Je kunt veel beter een powerbank of een accu aansluiten op een zonnepaneel en deze overdag helemaal opladen, zodat je hiermee 's avonds je apparaten mee op kan laden.


Goal Zero - de perfecte partner in mobiele stroom

Goals Zero  is opgericht in 2009 en heeft zich sindsdien volledig gericht op het ontwikkelen van slimme producten om reizigers onderweg van licht en energie te voorzien. Onze eerste indruk bij het zien van deze producten was direct positief. Ze voorzien perfect in een behoefte van reizigers, maar zeker ook fotografen, om altijd en overal onze apparatuur van stroom te kunnen voorzien. Daarnaast zijn de producten niet alleen compact en lichtgewicht, maar ook erg robuust, wat essentieel is voor de liefhebbers van outdoor activiteiten. En niet geheel onbelangrijk, ze zien er geweldig uit!

Ed Dorrestein, eigenaar van Cameraland en safari fotograaf, heeft enkele producten van Goal Zero meegenomen op vakantie om te kijken of het echt zo goed werkt. Hij ging op pad met de  Torch 250, de Nomad 13  en de  Lighthouse 250

Het idee dat je door middel van mobiele zonnepanelen onderweg zelf schone stroom kunt opwekken en deze kunt gebruiken om een accu of een goede campinglamp op te laden spreekt mij erg aan. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de praktische mogelijkheden van deze producten.


Laat ik beginnen met een eerlijke constatering: Het werkt, maar verwacht geen wonderen. De eerste keer dat ik mijn telefoon aansloot op de  Goal Zero Nomad 13 solar panel was ik zelfs een beetje teleurgesteld, na enkele uren bleek mijn telefoon nog slechts voor de helft te zijn opgeladen. Toch maar even googelen hoe dat nou zit en al snel ontdekt dat je beter een accu of powerbank aan kunt sluiten. Dat bleek inderdaad een stuk beter te werken. Je kunt in een paar uur tijd een kleine powerbank opladen, waarmee je dan weer prima je telefoon op kunt laden. Voor een camera zul je wel wat geduld moeten hebben, maar het werkt uiteindelijk wel.

Perfect licht in elke situatie met de Lighthouse 250
Ik ben echt razend enthousiast over de Goal Zero Lighthouse 250, deze lamp is zo handig en zo veelzijdig dat je die eigenlijk standaard mee moet nemen op elke vakantie. Je kunt de lamp instellen op lichtsterkte en het licht ook sturen, wat zeer nuttig is. Zo zul je bijvoorbeeld binnen in een tent een lamp minder fel willen laten branden dan wanneer je buiten zit. Je kunt de lamp opladen via het lichtnet of in de auto, maar ook met een zonnepaneel en er zit zelfs een handcrank op waarmee je de lamp op kunt laden. Eén minuut zwengelen (120 keer) is 10 minuten licht, je zit dus echt nooit meer zonder licht, en je kunt altijd voldoende stroom genereren voor als je in nood snel moet kunnen telefoneren.

Je kunt met de Goal Zero Lighthouse 250 ervoor kiezen om slechts één kant van de lamp te laten schijnen. Mensen die niet regelmatig in het wild kamperen, zien wellicht niet direct het voordeel hiervan in, maar voor mij is dit één van de beste features van de lamp. Wanneer ik een kamp heb opgezet in een gebied met leeuwen en hyena's, heb ik 's nachts voldoende licht nodig om de omgeving te kunnen scannen. Aangezien het 's nachts, bij gebrek aan lichtvervuiling, echt donker kan worden, is dit soms een hele uitdaging. Het nadeel van een lamp die alle kanten op schijnt, is dat deze jezelf verblindt. De Goal Zero Lighthouse 250 kan ik zo instellen dat de omgeving verlicht wordt, zonder dat de lamp in mijn ogen schijnt, ideaal dus!


Een leuke extra feature is dat de lamp tevens dienst doet als powerbank. De Goal Zero Lighthouse 250 heeft een geïntegreerde batterij met een capaciteit van 4000 mAh, waarmee een gemiddelde smartphone tot twee keer opgeladen kan worden.

De Torch 250 - Een lamp én een accu die zichzelf oplaadt
De  Goal Zero Torch 250 is een ingenieus apparaat dat in verschillende behoeften voorziet. Het is met 180 lumen een perfecte zaklamp om in het donker jouw weg te vinden op bijvoorbeeld een camping, maar je kunt de lamp ook perfect gebruiken als sfeerverlichting. De Torch 250 is tevens uitgerust met rood noodlicht, handig voor noodsituaties maar ook heel prettig als omgevingslicht in de tent.

De Torch 250 heeft een zonnepaneel die zich, ook in minder ideale lichtsituaties, in 15 tot 20 uur oplaadt. Je kan de Torch gewoon in huis bij een raam neerzetten, of bijvoorbeeld in een auto, en aan het einde van de dag heb je weer een volle lamp én een volle accu van 4400 mAh waarmee je andere apparatuur kunt opladen. De Torch is net zoals de Lighthouse uitgerust met een handcrank, waardoor je echt altijd stroom kunt genereren.

De Torch 250 is zeer robuust gebouwd en waterbestendig, ideaal dus voor de echte avonturier!

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.