8 hotspots voor het fotograferen van roofvogels

8 HOTSPOTS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN ROOFVOGELS

8 HOTSPOTS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN ROOFVOGELS

Er zijn vele websites te vinden waarop de waarnemingen en tellingen van overvliegende roofvogels te vinden zijn en als je die waarnemingen goed bestudeert vallen er veel interessante weetjes en feiten uit te halen.

Nu de trek van de roofvogels weer volop op gang komt kun je aan de hand van alle waarnemingen in Nederland een prachtige lijst opstellen met de grootste kans op succes bij het fotograferen of spotten van overvliegende roofvogels. Eigenlijk kun je in heel Nederland de roofvogeltrek waarnemen, waarbij je het beste ga je op zoek naar een open plek in de buurt van je woonplaats. Zoek een plek aan de rand van het open gebied, liefst op een verhoging, klimtoren of iets dergelijks waar je met je verrekijker of telelens de lucht om je heen goed afspeurt. De kans op succes op 1 van de plekken uit het lijstje is het grootst. De weersomstandigheden zijn natuurlijk ook van belang. Kies een rustige dag met helder zonnig weer en het liefst een zacht windje uit het oosten of zuidoosten.

De beste kansen maak je hier:

De Nolle, Vlissingen
Er is een telpost ingericht met afdak en bankjes op de duinovergang 'Vijgheter'. Aan de voet van deze duinovergang is een grote parkeerplaats.
Buizerd, Kiekendief, Sperwer

Vulkaan, Den Haag
De op 1 na hoogste duin in het Westduinpark gelegen aan het einde van de Savorin Lohmanlaan met een gunstig uitzicht op de zeereep.
Buizerd, Kiekendief, Sperwer

Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland
Van september tot en met december wordt er door waarnemers geteld bij het Wisboomgemaal te Kinderdijk. Een goede plek om te starten dus.
Bruine Kiekendief

Knardijk, Lelystad
Van de Oostvaardersplassen is er maar 1 in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. In het diepst gelegen deel van Zuidelijk Flevoland, de door de mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen.
Buizerd, Kiekendief, Wouw

Duinen Schiermonnikoog
Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland is natuurgebied, men vindt er zowel duinen, stranden, bossen, wad en een polder: De rust en de stilte hoeven er dan ook niet gezocht te worden.
Ruigpootbuizerd, Sperwer

Balloerveld, Rolde
Het natuurgebied Baolloerveld staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische sporen, nagelaten door de voormalige bewoners. De karresporen, de Celtic Fields (omwallen akkers van 40 bij 40 meter in de Middeleeuwen), de grafheuvels en de urnvelden zijn vandaag de dag nog zichtbaar.
Alle soorten

Posbank, Rheden Zuidoost-Veluwe
In dit natuurgebied zijn verschillende uitkijkpunten. De Posbank is een van de drukst bezochte punten van de Veluwezoom. 
Alle soorten

De Hamert, Arcen
Tussen Wellerlooi en Arcen ligt Landgoed de Hamert, 1084 ha groot. Dit gebied, gesitueerd tussen Maas en Duitse grens, omvat een breed scala aan landschapstypen: de Maasweiden, droge loof- en naaldbossen, heidevelden, vennen, hoogveen, akkers en het snelstromende Geldernsch-Nierskanaal met zijn beekbegeleidende vochtige bos. Het landgoed maakt deel uit van Nationaal Park de Maasduinen
Buizerd, Rode Wouw

Wat neem je mee:

Natuurlijk je camera met telelens en een verrekijker , een stoeltje is handig en ook een paraplu om uit de wind te zitten is comfortabel.

Boeken:


Veldgids roofvogels, ISBN 90 5011 196 3
Een uitstekend, zeer gedetailleerd boek met wellicht wel teveel informatie voor een beginner.

ANWB Vogelgids van Europa, ISBN 9018015687
De beste leidraad die op het ogenblik verkrijgbaar is, met gedetailleerde tekeningen (kan verwarrend zijn voor minder ervaren vogelaars) van vogels in alle kleden en heldere beschrijvingen. Het boek is net niet te zwaar om in je rugzak mee te nemen. 

Tekst van Ed Dorrestein
Foto's van Jos Dekkers - www.josdekkersfotografie.nl

Geplaatst in:
Ed Dorrestein

Fotograaf / Safarigids

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Hij is zijn carrière in 1984 begonnen als trouwfotograaf, waarna hij jarenlang werkzaam is geweest binnen de camerabranche (waaronder als mede-eigenaar van Cameraland). Ed heeft tevens ruime ervaring als safarigids en gaat nog steeds jaarlijks reizen en fotograferen in Afrika. Hij test regelmatig camera's en schrijft en vertelt daar uitgebreid over.